PvdA gaat mannen en vrouwen husselen

Minder Amsterdammers, meer regionale spreiding

De PvdA plaatst niet meer om en om mannen en vrouwen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in september. De totale lijst moet weliswaar nog steeds voor de helft bestaan uit mannen en voor de helft uit vrouwen, maar de PvdA gaat dat flexibeler invullen.

Dit bevestigde gisteren een woordvoerder van de partij. De PvdA gaat op de kandidatenlijst werken met cohorten van zes. Ieder blok van kandidaten (van 1 tot en met 6, van 7 tot en met 12 enzovoort), moet bestaan uit drie mannen en drie vrouwen. De volgorde doet er niet toe. Het kan dus zijn dat de eerste drie kandidaten man zijn. Dan moeten de volgende drie vrouw zijn. Of andersom.

In 2010 werd Nebahat Albayrak op nummer twee gezet na Job Cohen. Voor plaats twee was ook de toenmalige fractieleider Marjet Hamer in de race. Dat verloor ze. Hamer kon toen niet op nummer drie geplaatst worden, omdat daar een man moest komen. Dat werd Ronald Plasterk. Hamer kwam op plaats vier terecht. In het nieuwe systeem zou ze wel op drie geplaatst kunnen worden, omdat twee vrouwen achter elkaar geen probleem meer is. De nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman zei eerder al tijdens een debat in De Balie de strikte man-vrouwverdeling te rigide te vinden.

De PvdA gaat bij de samenstelling van de lijst ook meer aandacht besteden aan regionale spreiding. In de huidige kamer ontbreekt bijvoorbeeld een vertegenwoordiger uit Zeeland. De Randstad, met name Amsterdam, is in de huidige fractie oververtegenwoordigd. Ook willen de sociaal-democraten meer laagopgeleiden op de lijst. Die zijn in de Tweede Kamer, ook in de PvdA-fractie, ondervertegenwoordigd. Negentig procent van de Kamerleden heeft een universitaire of hbo-opleiding.

Bij de PvdA kunnen kandidaten zich tot vanmiddag twaalf uur uiterlijk melden voor een plaats op de lijst voor de verkiezingen van 12 september. Ook eventuele tegenkandidaten van lijsttrekker Diederik Samsom hebben tot twaalf uur de tijd. Mocht iemand zich melden dan volgt eerst nog een interne verkiezingsstrijd om het lijsttrekkerschap. Dat wordt overigens niet verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden