PvdA-fractie verzet zich tegen nieuwe vreemdelingenwet

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Tussen de regeringspartijen CDA en PvdA dreigt een conflict over de aanpassing van de Vreemdelingenwet. Het CDA steunt het kabinet bij de inperking van de rechten van asielzoekers en krijgt daarbij steun van de VVD.

Deze week worden de voorstellen van het kabinet in de Tweede Kamer besproken. De PvdA'er Van Traa heeft op voorhand al achttien wijzigingsvoorstellen ingediend. Een belangrijke blokkade die Van Traa opwerpt, is het amendement dat gaat over het verschil in recht voor een Nederlandse burger en een buitenlandse. Van Traa vindt dat gehandhaafd moet blijven dat vreemdelingen van wie de aanvraag om een verblijfsvergunning is afgewezen, in beroep kunnen gaan bij de Raad van State. Die weg is in de nieuwe wet afgesloten.

Het kabinet wil van het beroep af, omdat zo'n procedure vaak lang duurt.

Dat is doorgaans niet in het belang van de betrokkenen, die in onzekerheid blijven en ook de indruk kunnen krijgen in te burgeren. De PvdA is verder ongelukkig met het voorstel over buitenlanders die met een verblijfsvergunning al enige tijd in Nederland wonen. In de nieuwe Vreemdelingenwet van de bewindslieden van justitie - CDAminister Hirsch Ballin en staatssecrataris Kosto (PvdA) - is de mogelijkheid om tegen uitzeting beroep aan te tekenen geschrapt. Daarnaast vindt de PvdA'er - met een reeks van andere bezwaren - dat het niet deugt dat een asielzoeker tussen de 50 en 1000 gulden moet betalen om toegelaten te worden tot de procedure.

Vreemdelingen die geen verblijfsvergunning krijgen, kunnen volgens de nieuwe wet in beroep gaan bij een speciaal aan te wijzen rechter in Den Haag. Die Vreemdelingenkamer moet snel uitspraak doen volgens het Amerikaanse 'speedy-trialmodel'. Beroep tegen een afwijzing kan niet meer, wat volgens Van Traa tegen het Nederlandse rechtsysteen indruist.

Verder is het zo dat buitenlanders die vanuit Duitsland of Belgie hier binnenkomen met een verzoek om een verblijfsvergunning, onmiddellijk worden teruggestuurd. Alleen vluchtelingen die rechtstreeks van buiten de EG op Schiphol landen, worden tot de procedure toegelaten. Wat een gesol met asielzoekers zal veroorzaken, vreest de PvdA.

Een delegatie van Amnesty International, het Nederlands Centrum voor Buitenlanders en VluchtenlingenWerk Nederland heeft gisteren een 'laatste oproep' gedaan bij parlementariers uit Eerste- en Tweede Kamer.

- Z & Z pag 3: Een berg papier met veel kleine lettertjes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden