PvdA: Extra geld naar bewoner verpleeghuis

Kamerlid Van Dijk wil 140 miljoen inzetten voor kwaliteit van leven

WILFRIED VAN DER BLES

Extra geld voor de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen is mooi. Maar om te voorkomen dat de 140 miljoen euro extra volgend jaar in de grote pot van het verpleeghuisbudget terechtkomt en op die manier 'verdampt', wil de PvdA dat het geld aantoonbaar wordt gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners.

De beste manier om dat te garanderen is door de bewoners en hun verzorgers zelf te laten bepalen waaraan ze het precies besteden. "Wie weet beter hoe je de kwaliteit moet verbeteren dan zij zelf?", zegt PvdA-Tweede Kamerlid Otwin van Dijk. Tijdens het begrotingsdebat over de zorg zal hij vandaag vragen om het extra budget voor de kwaliteit van verpleeghuiszorg voor dat doel te oormerken.

Volgend jaar trekt staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid 140 miljoen extra uit voor de verpleeghuizen. In de jaren daarna loopt dat op tot 210 miljoen euro structureel. Daarbij gaat een geplande bezuiniging volgend jaar van 45 miljoen euro op de verpleeghuizen niet door. Het grootste deel van het extra geld, honderd miljoen, gaat naar scholing van de medewerkers. Ook daarvan zegt Van Dijk: laat hen zelf bepalen welke opleiding zij willen volgen.

Het extra geld is bedoeld ter ondersteuning van Van Rijns plan voor de verpleeghuiszorg dat hij in februari lanceerde onder de titel 'Waardigheid en trots'. Het was zijn antwoord op het vaak belabberde niveau van die zorg. Regelmatig komen verpleeghuizen om die reden slecht in het nieuws. Ook volgens Van Rijn moeten de wensen van cliënten en hun familie leidend zijn. Dus als iemand een paar keer per week een ommetje wil maken moet voor de begeleider geld worden uitgetrokken. Instellingen mogen afwijken van wet- en regelgeving als ze denken dat dat de kwaliteit ten goede komt. Maar Van Dijk, partijgenoot van de staatssecretaris, vindt dat kennelijk onvoldoende garantie dat het er ook daadwerkelijk van komt.

Inmiddels hebben 151 instellingen verbeterplannen ingediend voor 670 locaties, zo bleek maandag toen Van Rijn het statschot gaf voor de uitvoering van zijn plan. Vanuit de oppositie zijn kritische kanttekeningen geplaatst. Er wordt gewezen op de patiëntenstops bij zorgaanbieders in de wijkverpleging. Zorgverzekeraars moeten op die post 400 miljoen euro bezuinigen. Dat gaat ten koste van ouderen die steeds langer thuis moeten blijven wonen. Besteed het extra geld daaraan is de boodschap. Maar volgens Van Dijk is het nu nog te vroeg om te constateren dat er geld bij moet. "Ja, er zijn patiëntenstops bij sommige aanbieders, maar patiënten kunnen dan bij andere aanbieders terecht. Niemand zit zonder zorg tot nu toe." Ook van het argument dat de 210 miljoen extra in 2017 volledig ongedaan wordt gemaakt door een dan geplande bezuiniging van 200 miljoen op de verpleeghuizen is hij niet onder de indruk. "Hoe we daar mee omgaan, zien we dan wel weer."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden