PvdA'ers Zuidoost willen uitspraak over rekenkamer

(Novum) - Drie PvdA'ers uit de stadsdeelraad Amsterdam-Zuidoost willen een uitspraak over uitlatingen van directeur Victor Eiff van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Het drietal stapt daarvoor naar de Ombudsman en de Raad van Tucht. Aanleiding is een rapport van de rekenkamer en uitspraken van Eiff in de media. Hij zou daarmee de reputatie van de deelraadsleden hebben geschaad.

Andre Bhola, Egbert Doest en Mala Eckhardt kwamen vorig jaar in opspraak. De Volkskrant berichtte dat ze hadden gestemd over subsidies voor welzijnsorganisaties waarbij ze zelf een betaalde nevenfunctie vervulden. De rekenkamer concludeerde in juni vorig jaar dat ze inderdaad een dubbelrol hadden, waarop de drie door de eigen fractie werden geschorst. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten concludeerde echter in augustus, na een onderzoek in opdracht van de PvdA, dat van belangenverstrengeling geen sprake was. Eiff noemde dat rapport 'niet overtuigend'.

Een commissie van de PvdA beoordeelde de twee rapporten en deed zelf onderzoek. Uiteindelijk mochten de raadsleden terugkeren. Directeur Eiff sprak van een gebrek aan vertrouwen van de PvdA en een andere partij, waarvan hij de naam niet wilde noemen, in de rekenkamer en besloot met het stadsdeel te breken. Een bemiddelingspoging onder leiding van VVD'er Mark van der Horst loopt nog.

Eiff reageert gelaten op de stappen van de PvdA'ers. "Het verbaast mij niet. Ik zie de procedures met vertrouwen tegemoet. Maar mijn animo om weer voor het stadsdeel aan de slag te gaan wordt er zo niet beter op."

Fractievoorzitter van de PvdA in Zuidoost Muriel Dalgliesh benadrukt dat het om een individuele actie van de raadsleden gaat. De stap zou zonder overleg met haar zijn genomen. "Zij doen dit als burger die het niet eens is met een actie van een overheidsorgaan."

De bemiddelingspoging zit volgens Dalgliesh in de eindfase, maar ze zal de PvdA'ers niet op het matje roepen. "Ze hebben als burger het recht om dit te doen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden