PvdA’ers willen breuk met ’Christenen’

Enkele PvdA’ers roepen hun partij op om te breken met CDA en ChristenUnie en uit het kabinet te stappen. „Soms is het voorbij”, schrijven ze vandaag op de Podiumpagina van deze krant.

In hun bijdrage halen filmmaker Eddy Terstall, publicist Marcel Duyvestijn en politicoloog Job van Amerongen fel uit naar de twee christelijke coalitiepartners van de sociaal-democraten. Ze hebben het over de ’zweep van de Christenen op de blote rug van de PvdA’ers’. „CDA en ChristenUnie hebben ideeën waar wij ons verre van moeten houden. Vooral de laatste tijd beginnen de Christenen weer praatjes te krijgen.”

De auteurs hekelen vooral het gedachtengoed van de ChristenUnie. „Die houdt er meningen op na die wij verafschuwen. Homo’s zijn niet welkom. Abortus. Euthanasie. Stamcelgenetica. Embryoselectie. We hadden dat soort discussies toch gehad?” De PvdA’ers verwijten partijgenoten als voorzitter Ploumen en burgemeester Cohen dat ze te veel mee gaan in de waardering voor de maatschappelijke betekenis van religie, in plaats van „amok te maken tegen gelovige dwingelandij”.

De PvdA begint vandaag aan een tweedaags congres in Breda. De achterban kijkt vooral uit naar de toespraak die partijleider Wouter Bos morgen houdt. De partij staat er beroerd voor in de peilingen. Bos staat onder druk om de PvdA herkenbaar en aansprekend neer te zetten. In een motie die de actiegroep Rooie Veren aan het congres voorlegt, wordt gesteld dat het gedachtengoed van de PvdA nog veel te weinig herkenbaar is in het kabinetsbeleid.

8PODIUMPvdA moet uithet kabinet stappen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden