PvdA'ers eisen integerheid van partijbestuur

(Novum) - De PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West dient een motie in tijdens een landelijk partijcongres om integer bestuur te bevorderen. De aanleiding is een affaire in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost waarbij drie PvdA wethouders werden afgezet vanwege belangenverstrengeling. Na een intern onderzoek konden de drie weer aan de slag.

De afhandeling van de affaire laat 'onbevredigde' en 'ambivalente' gevoelens achter bij vele partijgenoten, schrijven de Amsterdamse partijleden in hun motie. Het partijbestuur zou tekort zijn geschoten door zich niet kritisch op te stellen ten opzichte van de onderzoekscommissies. In de motie wordt geëist dat het partijbestuur verantwoording aflegt over hun rol in de affaire. Dit moet drie maanden voor het volgende landelijke partijcongres in volledige openbaarheid voor alle PvdA-leden worden gedaan.

Andre Bhola, Egbert Doest en Mala Eckhardt werden in juni uit de fractie gezet na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. Het drietal had ervoor gezorgd dat subsidie terechtkwam bij welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken. De conclusie van een onderzoek naar de affaire, in opdracht van de PvdA, luidde dat de drie geen geld in eigen zak hadden gestoken.

De landelijke PvdA stelde hierop een commissie in die de twee rapporten moest beoordelen. Deze commissie kwam tot de conclusie dat de raadsleden niet altijd foutloos zijn geweest. Dit kon hen echter niet zo zwaar worden aangerekend dat ze uit de fractie zouden moeten worden gezet. Daarop mochten de drie geschorste PvdA-raadsleden terugkeren in de fractie.

Actualiteitenprogramma Nova plaatste woensdag de motie op haar site. De motie wordt tijdens de partijbijeenkomst van de PvdA vrijdag en zaterdag in Breda voorgelegd aan de partijleden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden