'PvdA'ers Amsterdam profiteerden zelf niet'

AMSTERDAM (ANP) - Drie geschorste leden van de PvdA-fractie in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost hebben niet persoonlijk geprofiteerd van overheidssubsidies. Dat concludeert het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in een zondag gepubliceerd onderzoek.

In juni stelde de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam nog in een rapport dat de drie zich de afgelopen jaren schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en daar wel persoonlijk voordeel van hadden. Zij werkten als bestuurder of betaald vrijwilliger voor door het stadsdeel gesubsidieerde instellingen. Tegelijkertijd beslisten ze mee over het geven van overheidsgeld aan hun eigen organisatie of verzwegen zij hun nevenfunctie.

Naar aanleiding van dat rapport schorste de PvdA-fractie André Bhola, Mala Eckhardt-Angna en Egbert Doest tijdelijk. Wel besloot ze het BING een nieuw onderzoek te laten doen. Het bureau komt tot andere conclusies, onder meer omdat het nieuwe feiten heeft bekeken.

Kritiek

Fractievoorzitter Lourens Burgers liet zondagavond weten het landelijk partijbestuur van de PvdA nu te vragen over het lot van de drie te beslissen. Dat zou moeten gebeuren op basis van beide onderzoeken. Het drietal heeft aangegeven in afwachting van het besluit niet deel te nemen aan stadsdeelraadsvergaderingen.

Hoewel het BING de politici vrijpleit van persoonlijke verrijking, levert het ook kritiek. Zo hadden zij in sommige gevallen nevenfuncties moeten vermelden en niet moeten meestemmen over het geven van subsidie aan hun eigen organisatie, aldus het bureau.

,,Niet fraai en verbetering is noodzakelijk'', stelt het BING. Verder is het echter mild in zijn oordeel. ,,Het beeld dat in de media is ontstaan - betrokken deelraadsleden zijn sjoemelaars, sjacheraars en zakkenvullers - is naar onze mening volstrekt niet terecht.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden