PvdA'er Bosman komt met 'Bernie Sanders-achtige' campagne

Diederik Samsom (l) en Lodewijk Asscher. Beeld anp
Diederik Samsom (l) en Lodewijk Asscher.Beeld anp

Voor de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA heeft zich vandaag weer een kandidaat gemeld: Gerard Bosman uit Ridderkerk. Bosman (60) heeft de beweging 'Linksom' achter zich. Die wil de PvdA naar links trekken.

Maaike van Houten

Linksom is vorig jaar opgericht, circa honderd actieve PvdA'ers hebben zich erbij aangesloten. Linksom vindt dat de PvdA als het even kan niet nog eens in zee moet gaan met de VVD. Liever ziet Bosman dat zijn partij voor de verkiezingen inhoudelijke afspraken maakt met GroenLinks en SP, en met zo'n stembusakkoord de verkiezingen ingaat. Ook in de formatie moeten die partijen elkaar vasthouden, vindt Bosman.

De voorzitter van de PvdA-afdeling Ridderkerk mikt op teleurgestelde leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd uit onvrede met de partij. Ook hoopt hij op kiezers die de partij hebben verlaten. Nu de PvdA heeft geregeld dat nieuwe leden snel mogen meestemmen, ziet hij nieuwe mogelijkheden om de race om het lijsttrekkerschap te winnen. "Ik moet er hard aan trekken om bij gewone leden bekend te worden, maar als ik het hopeloos had gevonden, was ik er niet aan begonnen."

Geen excuustruus
PvdA'ers hebben nog tot maandagochtend tien uur om zich kandidaat te stellen. Tot nu toe hebben zich alleen mannen in de strijd gemengd. Voorzitter Hans Spekman heeft wel naar vrouwen gezocht, maar er geen gevonden die wilden. PvdA-minister Jet Bussemaker zei daar onlangs over dat ze geen 'excuustruus' wil zijn, louter en alleen voor het gemengde plaatje. Aan de vorige lijsttrekkersverkiezingen deden twee vrouwen mee: Nebahat Albayrak, destijds staatssecretaris, en het Friese Kamerlid Lutz Jacobi.

Gerard Bosman neemt het op tegen drie kandidaten met ruime ervaring in Den Haag: de huidige politiek leider Diederik Samsom, vicepremier Asscher en Kamerlid Jacques Monasch. Gewestelijk bestuurder Pelle Oosting uit Deventer was deze week druk bezig met het verzamelen van de noodzakelijke honderd handtekeningen van leden. Hij gaat ervan uit dat dat voor maandag wel zou lukken.

Ook Henk Dorrestijn uit Delfzijl heeft ambitie. De sterrenkundige kondigde zijn kandidatuur al aan op de ledenraad van de PvdA, eind september. Hij is deze week nog in de weer met de adhesiebetuigingen.

Persoonlijke ervaring
Pelle Oosting is net als Gerard Bosman ambtenaar. Ze hebben verder gemeen dat ze zich beroepen op hun levenservaring als hen wordt gevraagd naar hun geschiktheid. Bosman verloor in 2012 zijn baan. Hij weet, zegt hij, wat het is om werkloos te zijn en een huis te hebben dat onder water staat. "Mijn persoonlijke ervaring met de crisis is het belangrijkste wat ik meebreng. Ik heb de kloof ervaren tussen Den Haag en de mensen", zegt Bosman, die onder andere in de studentenvakbond zat en politiek assistent was van Jo Ritzen, minister van onderwijs van 1989 tot 1998.

Bosman wil met zijn beweging een 'Bernie Sanders-achtige' campagne voeren. Sanders was in Amerika Clintons tegenkandidaat bij de Democratische voorverkiezingen. Met zijn linkse programma maakte hij veel enthousiasme los, en Bosman is ervan overtuigd dat Sanders Hillary Clinton naar links heeft getrokken. "Zo willen wij er ook voor zorgen dat de koers van de PvdA verandert, qua programma en qua daden. Net als Sanders houdt onze beweging de partij bij de les", zei Bosman vrijdag enkele uren voordat hij zich in Rotterdam officieel kandidaat zou stellen.

Gerard Bosman. Beeld PR
Gerard Bosman.Beeld PR
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden