PvdA en VVD botsen over asielbeleid

De regels voor gezinshereniging van vluchtelingen zijn te streng geworden. "Het is volledig doorgeslagen", zegt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. "Met dit beleid tarten we de fundamentele rechten van toch al getraumatiseerde mensen."

De PvdA stevent hierdoor af op een botsing met staatssecretaris Teeven (justitie) en coalitiegenoot VVD. VVD-Kamerlid Malik Azmani blijft hameren op een 'nareisprocedure die met waarborgen is omkleed'. Hij wil wel meedenken hoe procedures sneller en efficiënter kunnen.

In 2009 scherpte Nebahat Albayrak, toen staatssecretaris van justitie (PvdA), na vermoedens van fraude de regels voor het 'nareizen' van familieleden van vluchtelingen flink aan. Aanleiding was een explosieve toename van vooral Somalische aanvragen voor gezinshereniging. "We kwamen buitengewoon grote gezinnen tegen. Echtparen, begin dertigers, met vijftien kinderen. Dat kan natuurlijk, maar we vermoedden fraude", zegt een woordvoerder van het ministerie. Door de strengere regels steeg het percentage afgewezen aanvragen tot boven de 80 procent, tegen 19 procent in 2008.

Het probleem is destijds te rigoureus aangepakt, stellen Defence for Children, VluchtelingenWerk en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR Nederland. Zij pleiten voor versoepeling .

"Natuurlijk moeten we fraude aanpakken", zegt Arib nu, "maar hier worden grote groepen mensen die al zoveel ellende hebben meegemaakt de dupe. Het is belangrijk dat we echte vluchtelingen snel met hun gezin herenigen. Dat gebeurt nu te vaak niet." Zij verwacht dat Teeven in maart met aanpassingen komt.

De PvdA kan dan rekenen op het CDA, dat wil dat het recht op gezinsleven weer wordt geëerbiedigd, zegt Kamerlid Eddy van Hijum. "Het lijkt erop dat we de menselijke maat uit het oog zijn verloren."

DE VERDIEPING 4|5 Menselijke maat lijkt vergeten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden