PvdA en SP ongerust over vermogensplan studenten

De PvdA en de SP maken zich zorgen over het vermogensplan 'College Cash' voor studenten. College Cash nodigt studenten tijdens de introductiedagen uit om bij de Informatiseringsbank een rentedragende lening te nemen, en dat geld vervolgens te beleggen.

Van onze redactie onderwijs

Daarmee zou een rendement van 7 à 9 procent te bereiken zijn. Een student betaalt voor een studielening bij het rijk een kleine 5 procent rente.

De College Cash-formule is volgens de bedenkers een gat in de markt, omdat maar weinig studenten voor hun studie een lening afsluiten.

In de praktijk sluit 11 procent van alle studenten wél een lening af, samen voor 400 miljoen gulden. De meeste studenten hebben echter een weerzin tegen lenen, en zuchten al bij de gedachte dat het gift-gedeelte van hun beurs bij onvoldoende prestaties moet worden terugbetaald.

De Tweede-Kamerleden Rehwinkel (PvdA) en Van Bommel (Socialistische Partij) vinden dat de aanbieding van College Cash in strijd is met de bedoelingen van de studiefinanciering.

Overigens was iedere student altijd al vrij om, naast een beurs, ook een lening op zich te nemen, en dat laatste bedrag vast te zetten.

Volgens Rehwinkel moet minister Hermans van Onderwijs studenten wijzen op de risico's van vermogensplannen als College Cash. De lening moet immmers worden afgelost en het rendement van een belegging kan tegenvallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden