PvdA en GroenLinks komen samen met klimaatwet

Diederik Samsom (PvdA), links, en Jesse Klaver (GroenLinks) in gesprek met Emile Roemer (SP). De foto is van donderdag.Beeld anp

In 2050 moet de uitstoot van kooldioxide (CO2) verminderd zijn met 95 procent en moet onze energievoorziening voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat de fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) gaan indienen.

Het is zeer uitzonderlijk dat fractievoorzitters een initiatiefwetsvoorstel indienen, helemaal als zij zowel van de oppositie als van een regeringspartij zijn. Samsom en Klaver maakten hun initiatief maandag bekend in het tv-programma Pauw.

In hun voorstel maakt het kabinet elk jaar een klimaatbegroting met wettelijke doelen voor CO2-uitstoot, energiebesparing en duurzame energie. In 2030 moet de CO2-uitstoot 50 procent lager liggen dan in 1990, het jaar van de 'Kyoto-afspraken'.

Volgens Samsom heeft het kabinet met het energieakkoord al een 'vaste fundering' gelegd. "Maar het energieakkoord biedt zekerheid tot 2020, terwijl we zo snel mogelijk moeten kijken naar de periode daarna. Deze Klimaatwet legt daarom met heldere en afdwingbare doelen de aanpak van het klimaatprobleem vast als verplichting voor de regering."

Klaver noemt de wet een 'game changer': "Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering merken en de laatste die haar kunnen stoppen. Op Prinsjesdag gaat het straks niet alleen over euro's, maar ook over het klimaat."

Reacties
"De initiatiefwet maakt serieus werk van klimaatbescherming en is in lijn met wat de wetenschap nodig acht om de meest schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. De mensheid ligt op ramkoers met de planeet en zichzelf. De klimaatwet komt dan ook geen dag te laat", zeggen Milieudefensie, Natuur & Milieu en Greenpeace in een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden