PvdA en Duivesteijn zijn om: woonakkoord gered

PvdA-senator Duivesteijn aan het woord tijdens het debat in de Eerste Kamer over het woonakkoord.Beeld anp

Het woonakkoord is gered. Na urenlang debat in de Eerste Kamer en diverse schorsingen, stemde de PvdA vannacht in met de kabinetsmaatregelen die de woningmarkt moeten hervormen. Het was zeer de vraag of senator Adri Duivesteijn de omstreden verhuurdersheffing, onderdeel van het akkoord, zou accepteren. Er was lang fractieberaad nodig om de PvdA'er te kunnen overtuigen.

Met de verhuurdersheffing moet uiteindelijk 1,7 miljard euro worden opgehaald bij de woningcorporaties. Duivesteijn heeft daar grote problemen mee. Hij vreest dat corporaties geen geld overhouden voor investeringen in onderhoud en nieuwbouw. "De woningmarkt zit op slot. Het is echt dramatisch."

De PvdA'er vroeg Blok om de heffing eind 2016 te laten eindigen. Daarna moet uit een evaluatie blijken of voortzetting verantwoord is. Duivesteijn ziet het liefst ook dat in ieder geval een deel van het door de verhuurdersheffing opgehaalde geld direct terugvloeit naar de woningmarkt. De senator stelde een investeringsfonds voor.

Geld voor een dergelijk fonds is er niet, zei de minister. Blok herhaalde dat er 70 miljoen euro beschikbaar komt voor de woonsector. Meer is niet mogelijk. Blok: "Het kabinet heeft geen geld, maar schulden."

Hij bleek wel bereid om de verhuurdersheffing eerder te evalueren dan aanvankelijk gepland. Als daar "ernstige effecten"uit blijken, is Blok bereid tot aanpassingen, ook wat betreft de hoogte van de heffing.

Senator Duivesteijn noemde deze toezegging van het kabinet "geen loze belofte" en een "buitengewoon belangrijke opening."

Draai
Sommige oppositiefracties verweten de PvdA-senator 'een draai' te hebben gemaakt. In de stemming schaarden zich uiteindelijk 38 senatoren achter het akkoord en stemden 37 tegen. Duivesteijn zelf zei dat 'het debat heel anders had kunnen lopen'. De PvdA'er onderstreepte dat hij niet principieel tegen een verhuurderheffing is. "Ik ben er niet tegen dat de corporaties meebetalen om de tekorten van de overheid op te lossen. Het ging mij om de manier waarop. Daarover hebben we vanavond keiharde politieke discussies gevoerd."

Een ingewijde bevestigde dat het debat in de Senaat tot ver in de avond spannend was. "Om een uur of 7 dacht ik nog: dit gaat mis. De PvdA'ers kwamen met zulke sombere gezichten uit hun fractievergadering."

Pensioenakkoord
Voor het kabinet is steun voor het woonakkoord uitermate belangrijk. Het is gesloten met de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze combinatie heeft ook zijn handtekening gezet onder de begrotingsafspraken voor 2014. Bovendien zijn deze partijen in verregaande onderhandeling over het pensioenakkoord.

Het is de verwachting dat de al wekenlange voortdurende onderhandelingen vandaag kunnen worden afgerond. Afketsen van het woonakkoord had vervelende gevolgen kunnen hebben voor het pensioenakkoord.

Het kabinet hoopte met de pensioenplannen 3 miljard euro op te halen. Door toezeggingen aan de drie oppositiepartijen wordt dat 'slechts' 2,4 miljard. De partijen hebben nu overeenstemming bereikt over aanvullende bezuinigingen die nodig zijn om dat gat van 600 miljoen te dekken. Er zal onder andere worden gekort op subsidies om oudere werklozen aan de slag te helpen.

Duivesteijn keert na een schorsing terug in de Eerste Kamer voor het debat over het woonakkoord.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden