PvdA en D66: Stop falende aanpak drugs

Tien procent van het geld dat nu wordt besteed aan drugsbestrijding zou moeten gaan naar de zorg voor drugsgebruikers, stellen Vera Bergkamp (D66, foto) en Marit Volp (PvdA). Beeld anp
Tien procent van het geld dat nu wordt besteed aan drugsbestrijding zou moeten gaan naar de zorg voor drugsgebruikers, stellen Vera Bergkamp (D66, foto) en Marit Volp (PvdA).Beeld anp

PvdA en D66 willen een andere aanpak van het internationale drugsbeleid. De oorlog tegen drugs - die drugsgebruik criminaliseert - werkt niet. Het accent moet verschuiven naar preventie en het verminderen van gezondheidsrisico's. Tien procent van het geld dat nu wordt besteed aan drugsbestrijding zou daarom moeten gaan naar de zorg voor drugsgebruikers.

Wilfried van der Bles

Dit schrijven de Tweede Kamerleden Marit Volp (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) vandaag in een ingezonden stuk in Trouw. De boodschap van de twee is opvallend, omdat het regeerakkoord van VVD en PvdA spreekt van een harde aanpak van drugstoerisme, georganiseerde drugsmisdaad, drugsrunners en illegale straathandel.

Volp bestrijdt dat de PvdA daar van terugkomt: "Ik wil óók de criminaliteit rond drugs blijven aanpakken. Daar verandert niets aan." Vera Bergkamp van oppositiepartij D66 ziet wel spanning met het regeerakkoord. "In de notitie die wij vandaag aan staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid zullen overhandigen staat dat de productie van en handel in softdrugs gereguleerd moet worden. Dat staat niet in het regeerakkoord."

Mislukt
In april neemt Van Rijn namens de Nederlandse regering deel aan een speciale vergadering van de Verenigde Naties over het internationale drugsbeleid. De laatste keer dat zo'n conferentie werd gehouden was in 1998. Toen werd besloten tot de 'war on drugs'. Het doel was drugs uit te bannen. Dat is mislukt en daarom moet het roer om, vinden Volp en Bergkamp.

Van Rijn moet op de VN-conferentie een nieuwe boodschap brengen: beperk de schade van drugsgebruik. In een brief aan de Tweede Kamer gaat Van Rijn al een heel eind in die richting, maar Volp en Bergkamp willen meer. Zij achten een koerswijziging kansrijk, gezien bijvoorbeeld het beleid in Uruguay, Canada en in een aantal staten in de VS.

Abonnees lezen vandaag in Trouw: 'Drugsbeleid vraagt om een andere aanpak'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden