PvdA en CDA zoeken het bij elkaar

Lijsttrekker Diederik Samsom (PvdA) in debat met bezoekers van muziekfestival Lowlands. Lijsttrekkers en andere prominente politici van verscheidene partijen bezochten het festival op de derde en tevens laatste dag. Beeld anp
Lijsttrekker Diederik Samsom (PvdA) in debat met bezoekers van muziekfestival Lowlands. Lijsttrekkers en andere prominente politici van verscheidene partijen bezochten het festival op de derde en tevens laatste dag.Beeld anp

In deze tijden van polarisatie hebben de middenpartijen elkaar nodig, zeggen bestuurders en leden.

PvdA en CDA moeten geen wonden slaan die na de verkiezingen nog dusdanig openliggen dat ze samenwerking in de weg staan.

Nog voordat de verkiezingsstrijd echt is losgebarsten, doen zeventien (oud-)politici, bestuurders en actieve leden van PvdA- en CDA-huize een oproep aan hun partijen niet te polariseren, maar te benadrukken dat de middenpartijen veel waarden delen.

"De belangrijkste aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan, was de vraag: waarom hebben PvdA'ers en CDA'ers zo'n pesthekel aan elkaar?" zegt Ronald Zoutendijk. De vicevoorzitter van de CDA-afdeling in Wassenaar is een van de initiatiefnemers van dit zogeheten Vredenburg- beraad.

De grote deceptie van het laatste kabinet-Balkenende, waar CDA en PvdA elkaar uiteindelijk de tent uit vochten, was voor Kees Waagmeester, een van de initiatiefnemers van PvdA-huize, reden in gesprek te gaan. "Ik verwachtte veel van het kabinet-CDA/PvdA. Dat is door de persoonlijke verhoudingen misgelopen. Dat kan gewoon niet."

De eerste sessie, in januari dit jaar, ging vooral over voorbeelden waarin CDA'ers en PvdA'ers elkaar wantrouwden. Dat ging tot het kabinet-Van Agt/Den Uyl aan toe. Acht maanden later is de conclusie dat het beeld van elkaar nog niet al te best is, maar dat de middenpartijen elkaar nodig hebben.

Daarom lanceren de leden vandaag hun oproep. CDA en PvdA moeten zoeken wat hen bindt en na de verkiezingen elkaar op de hoogte houden over de formatie. De partijen hebben volgens het Vredenburg- beraad moeite zich staande te houden 'in het huidige politieke landschap dat gekenmerkt wordt door populisme en polarisatie'.

Ook bij de initiatiefnemers zelf zijn de vooroordelen niet allemaal weggenomen. Dat blijkt uit het antwoord van Zoutendijk op de vraag of hij nu anders tegen PvdA'ers aankijkt: "Ik weet ook wel dat er PvdA'ers zijn die niet alleen maar vinden dat de staat alles moet doen." Op de vraag of CDA-lijsttrekker Buma in de campagne de zaken op de spits drijft, wil PvdA'er Waagmeester bijna iets stekeligs zeggen, maar hij slikt snel zijn woorden in.

Grote politieke vrienden willen de CDA'ers en PvdA'ers ook niet worden. Als ze maar beseffen dat ze elkaar nodig hebben. In oktober willen ze weer bij elkaar komen om de voorlopige balans op te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden