PvdA en CDA nemen woonakkoord serieus

Beeld anp

PvdA en CDA willen dat het Centraal Planbureau (CPB) berekent welk effect het 'nationaal woonakkoord' heeft op de overheidsbegroting. Dit plan, 'wonen 4.0' genoemd, werd vorige week door corporaties, makelaars, woonbond en de Vereniging Eigen Huis gepresenteerd. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch doet het voorstel tot doorrekening vandaag in de Kamer, mede namens het CDA.

Monasch vindt dat dit akkoord goede aanknopingspunten biedt om een oplossing te vinden voor de vastgelopen woningmarkt. "Er zijn zaken die om een nadere afweging vragen, maar dat er een gezamenlijk plan is van deze organisaties met uiteenlopende belangen is een doorbraak. Dit moet worden betrokken bij de kabinetsformatie na de verkiezingen", vindt het PvdA-Kamerlid.

Het CDA reageert voorzichtiger. "Om een oordeel te kunnen vormen en dat af te wegen tegen andere voorstellen, steun ik de doorrekening door het CPB'', zegt Kamerlid Bas Jan Bochove. Tot voor kort was het CDA tegen elke aanpak van de hypotheekrenteaftrek, maar in het mislukte Catshuisberaad en het daarna tot stand gekomen Lente-akkoord accepteert de partij een beperking van de mogelijkheden tot aftrek.

Bronnen in het CDA noemen 'Wonen 4.0' een historische doorbraak, omdat organisaties in het maatschappelijk middenveld met uiteenlopende belangen het eens zijn geworden. Het CDA hecht daar veel waarde aan.

Het plan van de vereniging van corporaties, Aedes, de makelaarorganisaties NVH en VBO, de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis, bevat verstrekkende maatregelen voor de koop- en de huurmarkt. Voorgesteld wordt onder meer de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar af te bouwen en de overdrachtsbelasting af te schaffen. Huren mogen jaarlijks met twee procent boven de inflatie stijgen. Ter compensatie van de woonlastenstijging wordt de inkomstenbelasting verlaagd. Daarnaast komt er voor zowel kopers als huurders met een lager inkomen een woontoeslag ter vervanging van de huurtoeslag en de hypotheekrenteaftrek.

Monasch ziet vooral problemen bij de financiering van de woontoeslag door de overheid: "Een blanco cheque die door de staat gecompenseerd moet worden, waardoor er risico's voor de schatkist ontstaan", oordelt hij. Daarnaast vindt hij de stijging van de huren te fors. Desondanks vindt hij dat het plan op zijn effecten moet worden doorgerekend door het CPB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden