PvdA en CDA lopen nog niet over van liefde voor elkaar

CDA en PvdA praten ruim twee weken maar er is nog geen concreet resultaat. Dat wordt vanaf vandaag anders: beide partijen hebben zich voorgenomen de formatie te versnellen. De kwestie-Irak is vooralsnog geen belemmering.

DEN HAAG - Met dezelfde mengeling van opgewektheid en ernst die ze al weken tentoon spreiden, kwamen ook gisteren de onderhandelaars Balkenende (CDA) en Bos (PvdA) naar buiten. Over Irak hadden ze vijf minuten gepraat, zeiden ze. Ter 'verheldering' van elkaars standpunt over financiële zaken, hebben ze elkaar nu 'wat huiswerk' gegeven.

Huiswerk? Ja, want na anderhalve week praten is het ook gisteren niet gelukt een paar financiële knopen door te hakken. Sterker nog, het zag er zelfs even naar uit dat partijen onverrichterzake uit elkaar zouden gaan.

Althans: volgens het CDA. Volgens de PvdA is er juist een doorbraak. Balkenende heeft steeds gezegd eerst de financiële kaders te willen vastleggen voor hij verder gaat. Het CDA wil dat er in 2007 geen begrotingstekort is. Bos wil zich daar nu niet niet op vastleggen. Hij ziet dat als de uitkomst van een optel- en aftreksom van de diverse wensen.

Gisteren realiseerde het CDA zich dat de formatie niet verder zou komen als het aan deze eis zou vasthouden. Daarmee zou ze bevestigen dat het CDA de zaak traineert -een beeld dat Bos toch al probeerde op te roepen. Dus spraken partijen af de diverse onderwerpen per thema te behandelen. Dan wordt vanzelf wel duidelijk wat het kost.

Bij de PvdA viel gisteren een andere toon te beluisteren. Volgens de sociaal-democraten was het CDA 'uit de financiële kramp' en gelukkig bereid eindelijk over de inhoud te praten. Vanaf nu kunnen ze zaken doen.

Uiteenlopende visies hebben de onderhandelaars ook over gewone dingen. Zo was Bos maandag verhinderd om te onderhandelen. Hij zou naar de Britse leider Blair, maar dat ging niet door. Volgens de PvdA omdat Blair het te druk had met de Irak-crisis. Maar gisteren wisten CDA'ers te vertellen dat Bos de afspraak in Londen zélf had afgezegd -omdat hij met Balkenende moest onderhandelen.

Ook na een week elkaar besnuffelen en één waarin de onderhandelingen zouden beginnen, is er nog weinig vertrouwen in elkaar. Bij de PvdA heerst onzekerheid of het CDA serieus wil praten -de uitweg 'naar rechts' is er immers nog steeds. CDA'ers benadrukken dat die wil er écht is sinds het kamerdebat over de formatie vorige week woensdag. Ook de twijfelaars in de fractie hebben de draai naar de PvdA toen gemaakt.

Nu willen de christen-democraten eensgezind en voortvarend aan de slag. Daarom ergert het ze dat de PvdA de kaarten voor de borst houdt. Ze zijn bang dat Bos de zaak ophoudt, omdat hij niet goed weet waar hij naar toe wil. Ook zou hij terugschrikken voor compromissen die op gespannen voet zouden staan met zijn verkiezingsbeloftes. Want daar kan hij problemen mee krijgen in zijn fractie.

De met 19 mensen uitgebreide PvdA-fractie is nog geen eenheid en wil een rigoureus andere werkwijze. Diverse leden karakteriseren de nieuwe constellatie als een chaos. Bos wil ook geen hofhouding. Zo neemt hij steeds een ander kamerlid mee naar de onderhandelingen. Niettemin zijn ze druk doende met het maken van plannen en berekeningen. Het CDA hoeft zich volgens PvdA'ers op dat punt absoluut geen zorgen te maken. Vandaag kan de PvdA dat bewijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden