opinie

PvdA: eerst spijt betuigen, dan bouwen aan herstel

PvdA-voorzitter Spekman, die opstapt, wordt getroost tijdens de ledenraad. Links partijleider Asscher. Beeld ANP
PvdA-voorzitter Spekman, die opstapt, wordt getroost tijdens de ledenraad. Links partijleider Asscher.Beeld ANP

De PvdA wil terugkomen, maar het laatste wat de partij daarbij moet doen is vervallen in veelgemaakte fouten uit het verleden. Dus niet zeggen: 'We hebben het niet goed uitgelegd', vindt Gerben Wierda, lid van de Partij van de Arbeid.

Na het bekend worden van de exitpoll van de verkiezingen twitterde Bart Nijman van GeenPeil: 'Het einde van de PvdA. Dat pakken ze ons alvast niet meer af.'

Partijen hebben aanhangers en tegenstanders, maar ik neem al jaren waar, vooral op internet, dat de PvdA meer gehaat wordt dan welke partij dan ook. Merkwaardig genoeg ook meer dan de PVV. Waarom?

De eerste verklaring ligt in het verraad dat de PvdA gepleegd heeft tegen haar achterban. En daar zit zowel oud als diep zeer bij.

De kern ligt in de jaren tachtig en negentig van de vorig eeuw. Dat waren de jaren waarin de PvdA haar ideologische veren heeft afgeschud en heeft meegewerkt aan het verkleinen van de verzorgingsstaat en de rol van het collectief in het algemeen. Privatisering, liberalisering, meer markt, minder collectief.

In de plaats daarvan kwam een modieuze vernieuwingsdrift, met vooral aandacht voor andere democratie, vrijheid, nieuwe technologie, enzovoort.

Holle vernieuwingsdrift

Deze vernieuwing was inhoudelijk uiteindelijk hol. Het ging allemaal over het politieke spel en niet over de knikkers.

Daar hebben de verliezers in de neo-liberale wereld niet zo veel aan.

De verliezers zijn de mensen met nul-urencontracten, gedwongen zzp-schap zonder zekerheden, met zorg die in minuten wordt gerekend en met klassen die overvol zijn. Mensen die wonen in een Europa van het geld, waarin werkgevers de gewone werknemers maar al te makkelijk tegen elkaar kunnen uitspelen en de aarde straffeloos kunnen vervuilen. De mensen ook, die onsmakelijke zelfverrijking van bankiers en aanverwanten hebben moeten aanschouwen, terwijl het voor henzelf minder en minder werd.

Terug op de oude route

Die holle vernieuwers hebben de PvdA ook de rug toegekeerd, want de PvdA is op haar schreden teruggekeerd. Het heil wordt niet meer gezocht in voor intellectuelen interessante discussies over vormen van democratie en wat slap geschaaf aan de ruwe randen van het kapitalisme. De PvdA is terug op de route van gelijkheid en solidariteit.

De achterban neemt dat niet waar, want de PvdA is ook een tot op het bot realistische partij die liever geen sprookjes wil verkopen.

Voor boze burgers is een redelijke houding van de partij niet erg motiverend.

Met het vertrek van de holle vernieuwers moet de PvdA blij zijn. Laten Jacques Monasch, NietNix en aanverwanten met hun vaak lege vernieuwingsdrift maar elders nieuwe wegen zoeken. Ze hebben al genoeg schade aan de strijd voor solidariteit en gelijkheid toegebracht.

Laten we het hebben over de mensen voor wie de PvdA wil opkomen. De mensen die boos zijn. Die zich verraden voelen door een PvdA die is 'vreemdgegaan'. En die met die PvdA in een vechtscheiding zijn gekomen.

Die zijn alleen maar slechter af zonder een sterke PvdA. Want met deze uitslag hoeven we niet te verwachten dat er wat gedaan wordt aan de schadelijke kanten van het liberalisme.

Solidariteit en gelijkheid hebben verloren in deze verkiezingen. Gelijke kansen, dat is wat we een beetje kunnen verwachten van progressieve liberalen, maar gelijke uitkomsten zijn verder weg dan ooit.

Bedriegende echtgenoot

De PvdA wil terugkomen. Het laatste wat de partij dan nu moet doen is vervallen in de in het verleden veelgemaakte fout bij een verlies. Door te zeggen: "We hebben het niet goed uitgelegd". Door te zeggen: "Het lag aan de lastige maatregelen".

Lastige maatregelen worden best begrepen, als mensen maar kunnen geloven in de goede bedoelingen.

Nee, als deze bedriegende echtgenoot wil terugkomen bij de zich verraden voelende achterban, dan is in ieder geval de eerste stap het uitspreken van een welgemeend en langdurig 'Het spijt me'. En dán bouwen aan het herstel van een relatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden