PvdA doet in Utrecht niet mee, in Amersfoort wel

De PvdA lijkt in Utrecht niet in het nieuwe college van burgemeester en wethouders te komen. De partij leverde sinds de Tweede Wereldoorlog altijd ten minste één wethouder, maar mede doordat de partij bij de verkiezingen vier zetels verloor, is collegedeelname nu vooralsnog geen optie.

Dat schreef informateur en oud-burgemeester Albertine van Vliet vrijdag in haar advies aan fractievoorzitter Klaas Verschuure van D66. D66 won de verkiezingen in Utrecht, en gaat van 9 naar 13 zetels. Van Vliet adviseert een college van D66, GroenLinks, VVD en SP.

In het vorige Utrechtse college zaten nog twee PvdA-wethouders, naast twee wethouders van D66 en twee van GroenLinks.

Volgens Van Vliet is het voor alle raadspartijen duidelijk dat D66 (13 zetels) en GroenLinks (9 zetels) de 'ruggengraat' van het college moeten vormen. D66 heeft een voorkeur voor samenwerking met GroenLinks en de VVD. Dat lag voor GroenLinks heel moeilijk, want voor de verkiezingen maakte die partij duidelijk dat de VVD niet in het college zou komen als GroenLinks de winnaar zou worden. "GroenLinks ziet veel obstakels in samenwerking met de VVD alleen. Maar de partij is bereid samenwerking te verkennen, mits er een tweede partij ter linkerzijde meedoet", schrijft Van Vliet.

De VVD en de SP zien elkaar als 'constructieve partners', volgens Van Vliet. Daarmee valt de PvdA buiten de boot. D66 en GroenLinks zouden samen ook een minderheidscollege kunnen vormen, maar D66 wil graag een college met een breed draagvlak.

In Amersfoort keert de PvdA wel terug in het college van burgemeester en wethouders, ondanks alle problemen waar de partij vorig najaar mee kampte. De hele top van de partij moest toen aftreden. De PvdA verloor bij de verkiezingen een zetel en heeft er nu 5. D66, de grote winnaar in Amersfoort, wil een college vormen met PvdA, VVD en ChristenUnie.

De problemen bij de PvdA begonnen toen de populairste PvdA'er in Amersfoort, Ramon Smits Alvarez, zelfmoord pleegde. Het was toen al bekend dat hij een greep in de partijkas had gedaan. Pas na weken van onderzoek bleek dat er 64.000 euro uit een speciale spaarkas van PvdA-leden was verdwenen. Dat kon gebeuren doordat er jarenlang geen deugdelijk toezicht was geweest. Daarop moesten de wethouder, de fractieleider, de voorzitter en een raadslid aftreden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden