PvdA: Doe meer voor gehandicapten

Groot deel oppositie vindt beleid 'te vrijblijvend'. VVD, CDA en PVV tegen voorstel sociaal-democraten.

WILFRIED VAN DER BLES EN MARIJKE DE VRIES

De regering toont te weinig ambitie om werk te maken van de rechten van mensen met een beperking. Dat vindt niet alleen het overgrote deel van de oppositie, dat vindt ook regeringspartij PvdA. Het is 'onlogisch en half beleid', zei PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk gisteren tijdens het debat over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Volgens Van Dijk is het beleid van de regering te vrijblijvend.

Het VN-verdrag dateert van 2006. Een jaar later werd het door Nederland ondertekend. Maar Nederland heeft het verdrag nog steeds niet geratificeerd, waardoor het nog niet in werking is. Pas gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de ratificatie en over een wetsvoorstel over de uitvoering ervan. Nederland bevindt zich wat dat betreft wereldwijd gezien in de achterhoede.

Doel van het VN-verdrag is om mensen met een beperking volop deel te laten nemen aan de samenleving. Woningen, gebouwen, winkels musea, kantoren, scholen: ze moeten volledig toegankelijk zijn voor hen. Maar volgens Van Dijk gaat staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, verantwoordelijk voor uitvoering van het verdrag, niet ver genoeg. Een werkgever - of dat nu een overheid is of een particuliere ondernemer - hoeft pas in actie te komen om zijn kantoor of bedrijfsruimte toegankelijk te maken, als een gehandicapte daar om verzoekt.

Van Dijk vindt dat overheden en ondernemers bij wet verplicht moeten worden algemene, basale voorzieningen voor gehandicapten (zoals een plankje voor de deur) aan te brengen. Dat hoeft allemaal niet op stel en sprong. Onredelijke aanpassingen, omdat ze bijvoorbeeld zeer kostbaar zijn, hoeven ook niet. Krijgt de regering haar zin dan moet een gehandicapte volgens Van Dijk 'bedelen' om voorzieningen. Dat wil hij voorkomen met zijn wijzigingsvoorstel.

De PvdA'er krijgt steun van Linda Voortman (GroenLinks), Vera Bergkamp (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Ook Henk van Gerven (SP) zal zijn voorstel steunen. Maar het spant erom of Van Dijk een meerderheid achter zich krijgt. Coalitiegenoot VVD en de oppositiepartijen CDA en PVV zijn tegen. Het VVD-Kamerlid Tamara van Ark wil niet teveel regels. Zij vreest bovendien de financiële gevolgen voor particuliere ondernemers. Die ondernemers hebben de Kamer zelf ook gevraagd om hen te vertrouwen en af te zien van vergaande verplichtingen.

Kansrijk is het voorstel van GroenLinks, gesteund door de PvdA, om alle stembureaus toegankelijk te maken voor gehandicapten. Het kabinet streeft naar minstens 25 procent. Voortman vindt dat de ambitie 100 procent moet zijn. Dat gemeenten in dat geval kunnen besluiten tot minder stemlokalen neemt zij voor lief. Met D66 stelt GroenLinks ook voor om het mogelijk te maken dat mensen met een beperking hulp krijgen bij het stemmen. Dat is al mogelijk in het geval van fysiek gehandicapten. Maar volgens deze fracties moeten mensen met een verstandelijke beperking ook kunnen worden geholpen.

Vanavond antwoordt staatssecretaris Van Rijn.

undefined

Simpele oplossingen

De ene trein rol je zo binnen in je elektrische rolstoel, maar bij de andere heb je een liftje nodig. En soms kun je een bus wel inrijden, maar er niet vanzelf uit omdat de haltes van hoogte verschillen. Ook irritant: dat je een stoepje oprijdt met je rolstoel, maar verderop alleen een kale stoeprand treft als je wilt oversteken.

Over tien jaar zouden dat soort ongemakken uitzondering in plaats van regel moeten zijn, vindt Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. De ondertekening van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap moet daarvoor zorgen.

Het betekent niet dat iedere ondernemer straks onmiddellijk zijn pand moet verbouwen en trapliften of invalidentoiletten moet installeren, meent Illya Soffer van Ieder(in). "Het verdrag zal ondernemers niet op kosten jagen, maar aanmoedigen om oplossingen te zoeken." Want soms is de oplossing eenvoudig: laat horecazaken die gezamenlijk aan een plein zitten onderling regelen dat het invalidentoilet in die ene gelegenheid door gasten van alle etablissementen kan worden gebruikt. En een supermarkt met een hoge drempel kan een rubberen mat neerleggen waar je met een rolstoel wel overheen kunt rijden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden