Update

PvdA-crisisberaad over Turkse collega's nog gaande

PvdA-kamerlid Tunahan Kuzu. Beeld anp
PvdA-kamerlid Tunahan Kuzu.Beeld anp

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer is vanavond nog altijd bijeen om te praten over twee fractiegenoten van Turkse afkomst die openlijk kritiek hebben geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Voorafgaande aan de extra fractievergadering overlegden PvdA-leider Diederik Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman over de kwestie.

De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk vinden dat vicepremier Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Met hun gedrag haalden de twee zich deze week de woede van hun fractie op de hals.

Hun collega Ahmed Marcouch nam gisteren tijdens een Kamerdebat met Asscher al scherp afstand van de 'vreselijke' uitlatingen van het tweetal in het AD. In die krant beschuldigen ze de minister van 'uitsluitingspolitiek'. De minister, die liet doorschemeren ook niet blij te zijn met de uitspraken, maakte eerder duidelijk dat hij twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces. Hij wil ze de komende jaren nauwgezet volgen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze hebben dat de minister in een gesprek laten weten.

Samsom
Nadat Samsom met het duo had gesproken, zei hij vanmiddag dat er niet zoveel aan de hand is en dat de uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

Later op de dag sprak de PvdA-leider opnieuw met het tweetal. Dat gesprek wordt voortgezet in de fractie, zei Samsom voorafgaand aan het ingelaste beraad.

Selcuk Öztürk. Beeld ANP
Selcuk Öztürk.Beeld ANP

Zwaar aangezet

Samsom zei vanmiddag na een eerste gesprek met het duo dat er niet zoveel aan de hand is en dat de gewraakte uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

Later zou hij nogmaals met de twee spreken. Het is niet duidelijk of dat al is gebeurd. Kuzu en Öztürk zijn niet bij het overleg dat nu gaande is op de kamer van Samsom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden