PvdA: crisis oplossen met economische groei

PvdA-leider Diederik Samson. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samson.Beeld ANP

De PvdA wil de economische crisis oplossen door meer te investeren in banen, de economische groei te stimuleren en minder snel te bezuinigen. Het is beter gestaag naar begrotingsevenwicht in 2017 toe te werken dan ons blind te staren op een maximaal tekort van 3 procent in 2013, was de belangrijkste boodschap van PvdA-leider Diederik Samsom bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

De PvdA wil de economische crisis oplossen door meer te investeren in banen, de economische groei te stimuleren en minder snel te bezuinigen. Het is beter gestaag naar begrotingsevenwicht in 2017 toe te werken dan ons blind te staren op een maximaal tekort van 3 procent in 2013, was de belangrijkste boodschap van PvdA-leider Diederik Samsom bij de presentatie donderdag van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Samsom wil de crisis totaal anders aanpakken dan het kabinet-Rutte tot nu toe heeft gedaan, en ook volkomen anders dan de 5 partijen in het begrotingsakkoord afspraken, wat volgens Samsom voor 90 procent overeenkomt met de plannen die eerder bij VVD, CDA en PVV op tafel lagen.

Rutte 'bezuinigt en hij creëert werkloosheid', concludeerde Samsom donderdag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PvdA. Volgens Samsom is het gedaalde consumentenvertrouwen het grootste probleem, veel meer dan het gestegen begrotingstekort. 'We deden het beter dan de rest van de Europese Unie. Van een topper zijn we een Europese tobber geworden.'

Terugdraaien
De PvdA wil 6 miljard aan bezuinigingen uit het begrotingsakkoord terugdraaien: de btw-verhoging, de forensenbelasting, het bevriezen van lonen van leraren en agenten en het liggeld in een ziekenhuis. Samsom vindt elders naar eigen overtuiging 3 miljard: onder meer bij de hoogste inkomens en door belastingvrijstellingen van expats te verminderen. Maar de overheid zal volgens Samsom ook van alle Nederlanders samen meer inkomstenbelasting binnenkrijgen als de werkgelegenheid toeneemt en de economie groeit.

De PvdA heeft er verder voor gekozen de AOW-leeftijd op een andere manier tot 67 jaar te verhogen dan eerder was afgesproken in het pensioenakkoord. In de PvdA-plannen gaat de leeftijdsgrens in 2017, 2020 en 2022 steeds met een half jaar omhoog om uiteindelijk in 2025 op 67 jaar uit te komen. Volgens Samsom maakt zijn partij het voor mensen met zware beroepen wel mogelijk om eerder te stoppen.

De PvdA wil investeren in het onderwijs en in het midden- en kleinbedrijf. Voor het onderwijs wordt 600 miljoen vrijgemaakt, bijvoorbeeld om via gratis colleges het aantal studenten techniek te verdubbelen. Voor het mkb moet 200 miljoen vrijgemaakt worden voor fiscale maatregelen om bedrijfsinvesteringen weer op gang te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden