PvdA blieft Samsom noch Asscher als volgende leider

Vicepremier Lodewijk Asscher (links) en fractieleider Diederik Samsom.Beeld anp

Bij de volgende verkiezingen wordt Diederik Samsom niet opnieuw lijsttrekker voor de PvdA. Althans: Samsom past niet in het profiel van de nieuwe partijleider. Lodewijk Asscher, wiens naam veel wordt genoemd als zijn opvolger, past al evenmin.

Gisteren maakte de PvdA bekend aan welke eisen de komende leider en de volgende lichting Kamerleden moet voldoen. De leider, zo wil de partij, zal over 'grote politieke ervaring, nationaal en internationaal' moeten beschikken. Samsom en Asscher hebben beide nationale politieke ervaring, maar ontberen de internationale component.

Een groep van zeventien prominente partijleden, onder leiding van Felix Rottenberg, werkte de afgelopen maanden achter de schermen aan het profiel van de volgende lichting volksvertegenwoordigers. Twee weken geleden ging de verenigingsraad akkoord met hun profielschets.

Duidelijke visie
Uit de schets blijkt dat het ideaal van de nieuwe PvdA-fractie er een is waarin 'teamwerkers, verbinders, debataanjagers, doeners en denkers' elkaar aanvullen. De sociaal-democraten hopen op specialisten en generalisten, waarin zowel plaats is voor ervaren krachten als nieuwe mensen. De beoogd lijsttrekker moet, behalve over brede politieke ervaring, beschikken over een 'duidelijke visie over de toekomst van ons land en wat de rol van de sociaal-democratie daarin is' en die visie 'gezaghebbend' overbrengen.

Nu internationale politieke ervaring ook vereist is, is het gissen welke leider de PvdA op het oog heeft. Wellicht denkt men aan Frans Timmermans, nu Eurocommissaris. Misschien hoopt men op Jeroen Dijsselbloem. Een mogelijkheid is ook Lilianne Ploumen of Bert Koenders, het tweetal dat nu het ministerie van buitenlandse zaken bestiert. Ook Paul Tang, de huidig fractievoorzitter in het Europees Parlement, komt in aanmerking.

Kandidaten voor de functie Kamerlid of van PvdA-lijsttrekker hebben nog ruim een jaar om zich te melden. In september 2016 sluit de sollicitatietermijn voor Kamerleden, in oktober voor de nieuwe lijsttrekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden