PvdA blaft, maar bijt niet in gasdebat

Henk Kamp krijgt de ruimte die hij wilde

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

Ondanks het verzet uit Groningen en ondanks de zware woorden van coalitiegenoot PvdA, hoeft VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) zijn gasbesluit niet aan te passen.

Tijdens een Kamerdebat gisteren bleek dat Kamp vooralsnog voldoende steun heeft voor zijn plannen met de gaswinning in het Groningenveld. Die houden in dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) tot 1 juli dit jaar 16,5 miljard kubieke meter gas mag winnen.

In de zomer neemt het kabinet een nieuw besluit. Dat kan betekenen dat de productie over heel 2015 35 miljard kuub zal bedragen. Maar het is ook mogelijk dat Kamp vasthoudt aan het oorspronkelijke, en fel bekritiseerde, plafond van 39,4 miljard kuub.

Deze afspraken zijn vorige week na pittige onderhandelingen binnen de coalitie gemaakt. De PvdA drong al langer aan op verdere reductie van de gaswinning, met het oog op de veiligheid van de Groningers. Voor VVD'er Kamp spelen andere, zwaarwegende belangen. De minister zegt dat 35 miljard kuub de minimale hoeveelheid is die Nederland nodig heeft in geval van een strenge winter en voor de gascontracten met het buitenland. Hij wil bovendien een marge hebben om meer gas op te pompen.

Het coalitieakkoord kwam dinsdag onder druk te staan, toen PvdA-leider Diederik Samsom onverwachts, en tot woede van de VVD, verklaarde dat het 'ondenkbaar' is dat de kraan na de zomer verder opengaat. Zijn fractiegenoot en energiewoordvoerder Jan Vos herhaalde dat woord gisteren in het debat. "De kans dat we na 1 juli meer gas gaan winnen is even groot als de kans dat Italianen geen pizza meer eten", zei hij. "De gaswinning ging omlaag en gaat straks verder omlaag."

Maar tot ergernis van de oppositie bleef het bij deze woorden. De PvdA gaf geen steun aan een motie die vastlegt dat de winning dit jaar niet boven die 35 miljard kuub mag uitkomen.

Zo kreeg Kamp de lucht die hij wilde. Hij weigerde de Kamer toezeggingen te doen over het dichter draaien van de kraan. "Ik ben niet van plan dit in het wilde weg te besluiten", zei hij. De minister laat de komende maanden nieuw onderzoek verrichten naar de relatie tussen gaswinning en de aardbevingen. "De uitkomst wacht ik af. Die zorgvuldigheid mag je van een bewindspersoon verwachten."

De speelruimte die Kamp zichzelf heeft verschaft met zijn gasbesluit (35 - 39,4 miljard kuub) is in feite fictief. Omdat de PvdA zo overduidelijk heeft verklaard geen genoegen te nemen met toenemende gaswinning, is er in de zomer maar één beslissing mogelijk: 35 miljard, het minimale dat de VVD wil en het maximale dat de PvdA toestaat.

Dat zou beteken dat het kabinet dit jaar ongeveer een miljard euro minder ophaalt aan aardgasbaten dan oorspronkelijk was begroot. Daar zal een oplossing voor moeten komen. Het kabinet hoopt de komende maanden op financiële meevallers. Mochten die onvoldoende zijn, dan kunnen er bezuinigingen komen om dit begrotingsgat te dichten.

Ook op een ander gevoelig punt wilde Kamp gisteren geen toezegging doen. Oppositiepartijen vinden dat er voor gedupeerde Groningers een omgekeerde bewijslast zou moeten gelden. Oftewel: de inspecteurs van de Nam zouden bij schade moeten aantonen dat die níet door aardbevingen is ontstaan. De bewijslast ligt nu bij de bewoners. Kamp wil dat zo laten.

undefined

Kerken luiden noodklok, ook ver buiten Groningen

Enkele tientallen kerken in de provincie Groningen hebben gisteren vlak voor het Kamerdebat de noodklok geluid. De kerken gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging. Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen lieten van zich horen.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Niet alleen kerken uit het aardbevingsgebied deden mee, maar ook kerken in onder meer Den Haag, Ter Apel, Ameland, Assen en Vries meldden zich spontaan aan.

Veel Groningse kerken zijn zelf ook beschadigd door de aardbevingen, zoals de Jacobikerk in Uithuizen. Deze 700 jaar oude kerk staat straks drie maanden in de steigers omdat de scheuren die zijn ontstaan door de bevingen gerepareerd moeten worden.

De provincies Friesland en Drenthe lieten uit solidariteit gisteren ook de Groningse vlag op het provinciehuis wapperen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden