PvdA bezorgde allochtonen hun achterstand

Eeuwenlang bemoeide de overheid zich niet met de integratie van nieuwkomers. En dat werkte gunstig. Met de komst van niet-westerse allochtonen moest de eigen cultuur plots in stand blijven. Met rampzalige gevolgen.

Het is door de ingrijpende wijziging van de overheidsrol in een eeuwenoud beleid tegenover nieuwkomers dat er problemen zijn ontstaan bij de integratie van inwoners uit niet-westerse landen. Het is daarom een verschrikkelijk voorbeeld van 'blaming the victim' dat juist zij de schuld krijgen van het uitblijven van hun integratie.

Het werd eeuwenlang aan de nieuwkomers zelf overgelaten of ze wilden integreren of assimileren of een aparte status prefereerden, met als enige voorwaarde dat ze de bestaande orde niet verstoorden. Daar werd ook toegerekend dat ze niet armlastig zouden worden en daarvoor binnen eigen kring oplossingen zouden vinden. Soms was die keuze voor een aparte positie vrijwillig, soms ook gedwongen.

Zo mochten de uit Frankrijk afkomstige Hugenoten hun eigen 'église wallon' hebben, zelfs toen ze in 1816 in de hervormde kerk werden opgenomen. Maar de joden in ons land werden als apart volk beschouwd, de 'Joodse natie' tot ze in 1795 bij de Bataafse Revolutie het staatsburgerschap verwierven. Daarna echter bleef een aantal zich toch als een apart volk beschouwen, terwijl velen assimileerden en pas in de Tweede Wereldoorlog op een verschrikkelijke wijze zich hun jood-zijn bewust werden.

Ook de Chinezen is altijd hun apartheid gegund. Duitse emigranten bleven lang een aparte groep vanwege de nogal xenofobe houding tegenover hen. Zo haalde de Duitse emigrant Noack voor zijn vleeswarenbedrijf personeel uit het moederland en liet ze intern wonen. In Utrecht was er een Duitse kolonie met een eigen Duitse Bierhalle. In de jaren vijftig bleven Indische Nederlanders hun eigen cultuur als vorm van apartheid cultiveren.

Die neutrale houding van de overheid tegenover migranten heeft gunstig gewerkt. Ook als zij een zekere apartheid in stand wilden houden, leerden zij genoeg Nederlands om te kunnen meedoen aan het politieke en maatschappelijke leven. Daar kwam met de komst van niet-westerse allochtonen een ingrijpende wijziging in die leidde tot hun nu nogal rampzalige situatie.

Nadrukkelijk ging de overheid een beleid voeren om de eigen cultuur van deze nieuwkomers in stand te houden. Zij schreef voor hen het OETC voor, het 'Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur' dat tijdens de gewone schooluren moest worden gegeven. Voor kinderen met een Berberse oorsprong een vrijwel onmogelijke opgave. Thuis spraken ze Berbers, op school leerden ze Nederlands en bij het OETC kregen ze Arabisch. En tijdens de OETC-uren gingen hun klasgenoten verder met Nederlands. Ondertussen was er voor volwassen allochtonen die Nederlands wilden leren een lange wachtlijst.

Het overheidsbeleid ging steeds meer de kenmerken vertonen van de manier waarop vroeger het kolonialisme werd bedreven. Juist door de culturele achtergronden van de nieuwkomers te beklemtonen werden ze als exotische huisdieren beschouwd en was er vrijwel alleen contact met zelf opgeworpen leiders, die daarmee hun machtspositie versterkten, meestal met behulp van overheidssubsidie.

Het was juist de PvdA die kampioen werd van die zogeheten multiculturele samenleving. Het leek erop dat socialisten die andere cultuur zo hoog gingen achten, omdat ze vanuit hun proletarische traditie nog steeds zo'n afkeer hebben van de burgerlijke cultuur, die van de gehate 'bourgeoisie', dat ze daarom de cultuur van het platteland van de Derde Wereld van veel nieuwkomers gingen bewonderen.

En nu wordt de schuld van de achterstand van veel allochtonen bij henzelf gelegd, terwijl zij in feite door de nieuwe socialistische ideologie van het multiculturalisme tot apartheid zijn gedwongen waarbij de overheid 'beroepsallochtonen' de kans gaf macht en aanzien in eigen kring te verwerven. Zolang met name de PvdA voor die situatie niet haar verantwoordelijkheid neemt, ontbreekt haar het recht om nu te jeremiëren over de achterstandsproblemen van de niet-westerse nieuwkomers. Dat heeft kennelijk Ayaan Hirsi Ali ook geconstateerd toen ze besloot de PvdA te verlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden