PvdA betaalt verkeerde prijs voor schrappen strafbaarstelling illegaliteit

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De geheel nieuwe wijze van coalitiepolitiek bedrijven blijft een kwestie van wennen. Gisteren sloten de twee regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord waarin elkaar wat gunnen wel heel letterlijk genomen wordt.

De dreigende strafbaarstelling van illegaal verblijf in Nederland is door het akkoord van tafel en tegelijkertijd wordt de nivellering van inkomens via de arbeidskorting in de inkomstenbelasting grotendeels teruggedraaid.

Niet dat die twee zaken ook maar iets met elkaar te maken hebben. De enige overeenkomst is dat ze beide bovenaan het wensenlijstje van één van de coalitiepartijen stonden. Het schrappen van de strafbaarstelling bij de PvdA, geen verkleining van inkomensverschillen bij de VVD. De drie oppositiepartijen die mede het kabinet stutten hadden hier geen bemoeienis mee.

Er zitten zeker positieve kanten aan deze tussentijdse aanpassing van het regeerakkoord. De strafbaarstelling van illegaliteit hing als een potentiële crisisveroorzaker boven de coalitie. PvdA-leider Diederik Samsom kreeg het maar niet voor elkaar een eind te maken aan de verontwaardiging in eigen kring, hoe vaak hij ook riep dat zijn fractie de afspraak al zo had uitgekleed dat nog slechts een symbolische maatregel over was. De leuze 'geen mens is illegaal' bleef te krachtig om de discussie te doen verstommen.

Het is een goede zaak dat het voornemen nu definitief van tafel is. Dat daarvoor in politieke zin een prijs dient te worden betaald is ook voorstelbaar.

De hogere heffingskorting voor inkomens boven 40.000 euro is echter een wel erg hoge prijs. Zeker, de lasten door direct en indirecte belastingen en premies zijn de afgelopen jaren tot een te hoog niveau gestegen. Daar waren goede redenen voor, maar er dient een einde aan te komen.

Het kabinet moet inderdaad zijn uiterste best doen vooral de lasten op arbeid te verlagen. Een verlaging van de arbeidskorting is een zeer gewenste maatregel.

Maar het geld is te schaars om dat nu juist te doen voor inkomens boven 40.000 euro. Wie meer werkgelegenheid en minder uitkeringen wil, zou vooral de lasten op de laagst betaalde arbeid moeten verlagen. Het half miljard was dan ook beter besteed geweest door de arbeidskorting voor alle inkomens te verlagen of juist alleen voor de lagere inkomens.

Ook in de VVD weten ze dat heel goed. Toch wilden de liberalen iets anders. Waarmee maar weer eens bewezen is dat ideologie vaak boven de optimale oplossing gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden