PvdA baalt van verbreding A27, maar zal zich er niet tegen verzetten

Protest van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd tegen de verbreding van de A27. Beeld anp
Protest van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd tegen de verbreding van de A27.Beeld anp

De PvdA baalt ervan dat de A27 bij het Utrechtse natuurgebied Amelisweerd zal worden verbreed, maar zal zich niet tegen de verbreding verzetten. 'Ik ben er niet blij mee, ik zit het niet met plezier te verkondigen en ik had het ook graag anders gezien', zei Kamerlid Attje Kuiken vandaag tijdens een verkeersoverleg in de Tweede Kamer.

Redactie

Kuiken herhaalde dat de PvdA de conclusie van een onderzoekscommissie overneemt, die stelde dat het gezien de verkeersveiligheid niet mogelijk is om twee keer zes rijstroken aan te leggen binnen de bestaande 'bak' waar de A27 nu doorheen loopt. Daarom moet de weg worden verbreed naar twee keer zeven rijstroken, zoals minister Melanie Schultz (Infrastructuur) graag wil.

'Ik heb altijd gezegd dat er een oplossing moest komen. Ik ben nooit van de school geweest dat we niets hoefden te doen', zei Kuiken. 'Ik had alleen het liefst dat het met twee keer zes binnen de bestaande bak had gekund.'

Volgens de SP heeft de PvdA zich door coalitiepartij VVD laten meeslepen. De Partij voor de Dieren merkte op dat het vreemd is dat de PvdA natuur belangrijk vindt, maar er toch gewoon asfalt overheen legt. Ook 50PLUS was kritisch over het 'tranentrekkende verhaal' van Kuiken. Net als de ChristenUnie wil de partij dat de nog uit te voeren maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) serieus zal worden genomen.

Ook de SP stelde zich op dat standpunt. 'Als deze MKBA negatief uitvalt, komt er dan ook geen verbreding', vroeg Kamerlid Farshad Bashir zich af. Schultz reageert in de loop van de middag op alle vragen. Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 vreest eveneens dat de coalitie te veel haast maakt. 'Waarom zoekt de PvdA niet door naar een oplossing voor Amelisweerd', vroeg ze zich af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden