Puzzelstuk valt op zijn plaats in het Stedelijk

BAS BAAS

Beatrix Ruf was nog geen twee dagen in dienst toen ze haar debuutaankoop had gedaan. De kersverse directeur van het Stedelijk Museum kocht het doek 'Zwei Lampen' (200 x 92cm), een schilderij uit 1994 van de Duitse kunstenares Isa Genzken (1948). 'Een strakke actie', noemt Marie-José Raven van het Stedelijk Museum de aankoop. "Het was een buitenkansje, het past precies bij ons museum", vertelt ze enthousiast.

Het typische schilderij, met daarop twee knalgele, staande lampen tegen een zwarte achtergrond, past goed bij het museum. "Het functioneert als een soort brug tussen onze collecties. Elementen van verschillende collecties komen terug in het werk". De aanwinst voelt dus als een puzzelstuk dat op de juiste plaats valt voor de museumorganisatie.

De veelzijdige Isa Genzken maakt sculpturen, schilderijen, foto's, collages, tekeningen, kunstboeken, installaties en films. Haar oeuvre is, ondanks de complexiteit en de verscheidenheid aan werkvormen, zeer geliefd bij musea wereldwijd. Het Stedelijk heeft sinds 1985 zijn hart verpand aan de Berlijnse kunstenares. Een sculptuur, foto's en een installatie werden de afgelopen dertig jaar al verzameld.

Daarin vormen de dynamiek van de consumptiemaatschappij en het stadsleven de basis. Ze beïnvloeden Genzken bij het maken van haar soms speelse, soms harde conceptuele werk. De kunstenares levert commentaar op de manier waarop mensen concessieloos kunnen opbouwen en afbreken. Op haar subtiele wijze duidt ze de manier waarop mensen met gemak consumeren, en hoe stijlen in mode, design en media elkaar in een genadeloos, razendsnel tempo opvolgen.

Ze gebruikte de vormen van de klassieke designlampen om tot een gelaagde schildertechniek te komen en een voorstelling met een 'lichtende' diepte neer te zetten, vindt het Stedelijk. Volgens het museum staat het doek daarmee in de traditie van Rembrandt en doet het denken aan de zeefdrukken van Warhol.

De aanschaf van het schilderij (lak op doek) is op zich een prestatie. Het schilderwerk van de Duitse is namelijk zeldzaam en gewild. Er waren veel geïnteresseerden, maar het Stedelijk genoot de voorkeur, mede door het openbare karakter. Het doek heeft een plek veroverd naast de Erehal, waarin Marlene Dumas momenteel hangt, een prominente plek in het gebouw.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden