Puzzelen met Vermeer

Vermeer doet ook mee op twee recent verschenen cd-roms: DE EEUW VAN VERMEER (Oda Laser Edtion) en VERMEER, DE SCHILDER EN ZIJN TECHNIEK (Alpha CRC Ltd). Op de eerste is werk te zien van wel 63 zeventiende eeuwse schilders uit de Lage Landen. Een kort commentaar volstaat bij deze Nederlandstalige (lees: Belgische) uitgave: weliswaar zijn er op rij maar liefst afbeeldingen van 22 schilderijen van Vermeer te zien, met de mogelijkheid van inzoomen, maar de beeldkwaliteit laat nogal te wensen over. Bovendien is de cd rommelig en snel in elkaar geflanst, vermoedelijk in verband met de grote Vermeer-tentoonstelling die nog tot en met 9 juni in het Haagse Mauritshuis te zien is. Een bijgaande tekst luidt: “Aan deze CD-Rom werd in 1995 door de Vlaamse Gemeenschap de titel verleend van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.” Dat moge dan zo wezen, maar deze ambassadeur sturen we toch subiet op de herscholingscursus 'Hoe maak ik een goede cd-rom'.

Veel beter en met veel zorg in elkaar gezet (en goedkoper!) is de cd-rom 'Vermeer, de schilder en zijn techniek' die het Haagse Mauritshuis en de National Gallery of Art te Washington in Nederlandse en Engelse versie lieten vervaardigen in verband met de gezamenlijk georganiseerde Vermeer-tentoonstelling. Vier prachtige Vermeer-schilderijen staan centraal: 'Meisje met de rode hoed', 'Vrouw met weegschaal', 'Gezicht op Delft' en 'Meisje met de parel'. De beeldkwaliteit is uitstekend en door middel van het klik-met-de-muis-werk krijgt de toeschouwer in de vorm van tekst, beeld en geluid een schat aan samenhangende informatie over Vermeer voorgeschoteld: over zijn leven, zijn schildertechniek, de restauratie van de schilderijen, enzovoort. Heel prettig is de inzoom-functie waarbij over details van elk der vier schilderijen nog meer wetenswaardigheden de revue passeren. Zo krijgen we te zien dat Rembrandt zijn vrouw Saskia met bijna dezelfde rode hoed portretteerde als op Vermeers 'Meisje met de rode hoed' te zien is. Handig is overigens ook de optie waarmee je de cd-rom als het ware kunt doorbladeren.

Deze cd had dé Vermeer-cd-rom van deze eeuw kunnen zijn, ware het niet dat er sprake is van één euvel. Er worden naast de vier 'hoofdschilderijen' nog eens zeventien, niet bij naam genoemde Vermeers extra beloofd. Deze afbeeldingen blijken er ten eerste zestien te zijn (inclusief die van het omstreden werk 'Meisje met fluit'), maar erger nog: ze staan op de cd verstopt tussen de brij aan informatie. Wie even snel de schilderijen van Vermeer op het computerbeeldscherm langs wil zien trekken (toch wel een eerste vereiste bij een Vermeer-cd-rom) komt van een kouwe kermis thuis; om ze allemaal te vinden ben je zowaar een paar uur kwijt met zoeken. Puzzelen met Vermeer. Een rare misser dus bij deze voor het overige voortreffelijke cd-rom over Vermeer, wiens 'Gezicht op Delft' door Van Gogh in een van zijn brieven qua kleur 'ongelooflijk' genoemd werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden