Putten wil jeugdhokken houden

door Onno Havermans

Putten is niet van plan harder op te treden tegen keten voor jongeren. „Het zijn geen kroegen”, zegt wethouder Frits Fabriek. Hij wil dat voor de rechter aantonen.

Volgens de rechter is in de oude caravans en schuren waar groepen jongeren samenkomen wel degelijk sprake van horeca-activiteiten. De rechtbank in Zutphen sommeerde Putten eerder deze week te onderzoeken of de Drank- en Horecawet in de keten wordt overtreden. Daarmee gaf hij het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) van Horeca Nederland gelijk. „Zo snel mogelijk opdoeken”, concludeert BEM-directeur Arjen Hogervorst. „De horeca moet aan 150 eisen voldoen, terwijl aan de onderkant van de markt oogluikend wordt toegestaan hoe alle regels in illegale bouwsels aan de laars worden gelapt. Er komen jongens en meisjes vanaf 12 jaar. Dat is onze doelgroep niet, maar je zult hun een alternatief moeten bieden: een jongerencentrum met drankvergunning en dan pas tappen vanaf 16 jaar.”

Putten gaat in hoger beroep. Fabriek: „Het baart ons zorgen dat jongeren thuis behoorlijk indrinken voordat ze uitgaan. Maar dat heeft niks met horeca te maken. Die keten zijn van alle tijden. Groepjes van tien, vijftien man die daar bij elkaar komen hebben niks aan jongerencentra, die sluiten niet aan op hun cultuur.”

Putten werkt aan een plan van aanpak. Dat zou twee jaar geleden al worden opgesteld, maar toen trapte de gemeenteraad op de rem. „De raad wilde geen middelen vrijmaken”, aldus Fabriek. „Nu krijgen we subsidie van de provincie, want ook andere gemeenten hebben baat bij zo’n studie. Er zijn wel honderd gemeenten waar dit speelt.”

Na Putten heeft het Bureau Eerlijke Mededinging ook de gemeente Westland gevraagd de horecawet te handhaven. „In enkele jaren is daar het aantal keten verdubbeld tot bijna tachtig”, stelt Arjen Hogervorst. „Daar zit oudere jeugd, tussen 17 en 30 jaar, met een mannetje of veertig bijeen. Onbegrijpelijk dat je dat tolereert als gemeente.” Westland ziet de ’hokken’ als een verlengde van de huiskamer, verklaart een woordvoerder. „Het hoort bij de Westlandse cultuur. Zolang de veiligheid niet in het geding is en er geen commercie wordt bedreven, mag het.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden