Putten houdt ook op Urk stand

URK - SDC Putten staat na het bezoek aan Urk (3-3) nog steeds bovenaan in de hoofdklasse C. Een opzienbarende positie, want de Puttenaren behoren bepaald niet tot de vaste waarden uit de top van het zaterdagvoetbal.

Loek Laurman

Na de degradaties in 1980 en 1998 doen ze dit seizoen voor de derde keer een poging er voor langere tijd vaste voet aan de grond te krijgen. Eigenlijk willen ze dus niet meer dan de dit voorjaar verworven positie consolideren. En als dat lukt heeft het elftal de eigen verwachtingen al overtroffen, want voor de meeste spelers was promotie naar de hoofdklasse niet iets waar ze op voorbereid waren. Het kampioenschap in de eerste klasse bleek vorig seizoen immers te hoog gegrepen. Als vervanger van kampioen Marken troefden ze wel de echte periodekampioenen af. Daarna bleven ze in het promotie/degradatieduel met ONS tot hun eigen verbazing de baas over de hoger ingeschatte hoofdklasser uit Sneek. Maar nadat de veelvuldig scorende spits William Kas door TOP naar het betaalde voetbal in Oss gelokt was, bleef de promovendus uit Putten toch zitten met de vraag of zij in de hoofdklasse eigenlijk wel wat te zoeken heeft.

Die vraag lijkt inmiddels afdoende beantwoord, daar kunnen teleurstellingen die zich ongetwijfeld zullen aandienen niets meer aan veranderen. Wie VVOG verslaat, ook al hadden de Harderwijkers daar met twee gemiste strafschoppen zelf een werkzaam aandeel in, van Flevo Boys en HZVV (weliswaar geen hoogvliegers) wint en ook in Urk overeind weet te blijven, heeft wel degelijk iets te zoeken in de hoofdklasse.

Die vier wedstrijden alleen al leverden een schat aan ervaringen op. Het is drie keer niks, heette het langs de velden, als het spel van de nieuwe deelnemer in de hoofdklasse C te sprake kwam. Maar dat bleek in elk geval zaterdag erg mee te vallen.

Als geheel kwam het elftal, wat het spel betreft, zeker niet voor de schoonheidsprijs in aanmerking. Maar de spelers deden geen domme dingen, ze probeerden nooit meer te doen dan waartoe zij in staat zijn en de enkeling die daarnaast wat extra in zijn mars heeft, gaf vorm aan het aanvallende deel van het strijdplan. De verdediging, onder aanvoering van routinier Ibrahim Evre (ooit IJsselmeervogels), werkte hard, veroverde op basis daarvan veelvuldig de bal om die daarna met lange halen zo snel mogelijk af te leveren bij de twee spitsen of de centrale middenvelder die daar achter speelt.

Het spelletje leverde drie mooie doelpunten op, waar Urk er tot een kwartier voor tijd maar één tegenover wist te stellen. Dat het toch nog op een gelijkspel uitdraaide, was voor trainer Jeroen Peters geen teleurstelling. ,,Dit was een ontzettend goede leerschool. Want denk erom, we speelden wel bij Urk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden