'Puriteinse posterbekladders maken kinderen kwetsbaar voor misbruik'

Deze afbeelding was de posterbeplakkers te uitdagend. In het Utrechtse Kanaleneiland plakten zij vuilniszakken over de poster heen. Beeld
Deze afbeelding was de posterbeplakkers te uitdagend. In het Utrechtse Kanaleneiland plakten zij vuilniszakken over de poster heen.

Islamitische puriteinen plakten afgelopen week posters af met een in hun ogen te uitdagend geklede vrouw. "Daarmee gaf u uiting aan enkele typisch puriteinse emoties: angst voor het genot, gebrek aan relativeringsvermogen en de wens anderen de wil op te leggen", schrijven Timor El-Dardiry en Brechtje Paardekooper, beiden lid van GroenLinks en de sociaal-liberale denktank Ensemble en Arjen de Wolff van politiek initiatief De Dag van 100.

Protesteren tegen advertenties met te blote modellen, nieuw is het niet. De ChristenUnie deed het in 2007 tegen een billboard met 200 vierkante meter gouden bikini. Feministen in Brussel bekladden elk jaar posters van schaarsgeklede H&M-modellen. En afgelopen week was het raak in het Utrechtse Kanaleneiland. Orthodoxe islamieten plakten posters op bushokjes af met vuilniszakken waarop de tekst 'Laa ilehe il Allah' (Er is geen God dan Allah) was te lezen.

"In Kanaleneiland werden vooral schouders opgehaald, ook door uw geloofsgenoten", schrijft het drietal op opiniesite De Jaap. Iets dat de auteurs niet wilden doen omdat juist de 'restrictieve houding ten aanzien van seksualiteit' jongeren kwetsbaar maakt voor misbruik. "U verheft seksualiteit tot politiek en religieus strijdpunt en verklaart vrijwel elke vorm van seksualiteit taboe. Dat vinden wij nu onwenselijk en schadelijk. Want bij alle berichten over seks en losgeslagen jongeren, blijft één alarmerend feit vaak onderbelicht: het percentage jongeren dat te maken heeft gehad met dwang om seksuele handelingen te verrichten, is nog steeds erg hoog."

De auteurs beschuldigen de puriteinse posterplakkers er van hun kinderen kwetsbaar te maken voor seksueel misbruik. Juist omdat jongeren uit streng religieuze milieus niet leren hoe zij met seksualiteit om moeten gaan, lopen zij meer risico op misbruik.

Niet alle advertenties op billboards zijn een toonbeeld van goede smaak, schrijven El-Dardiry, Paardekooper en De Wolff. "Maar het helpt niet om alle bloot en seks uit de publieke ruimte te verbannen en elkaar naar eigen inzicht te censureren." Juist door seksualiteit en de manier waarop die wordt afgebeeld bespreekbaar te maken, leren kinderen onderscheid te maken tussen "wat hun waardigheid bevestigt en wat respectloos is. En hopelijk worden ze dan als volwassenen een beetje gelukkig met hun seksualiteit. Uw kinderen, en de onze."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden