Pure kazen zonder een korst van plastic

Twee weken geleden werden Jan Dirk en Irene van de Voort bekroond omdat ze op hun bedrijf volledig antibioticavrij werken. (Trouw)

Jan Dirk en Irene van de Voort uit Lunteren streven op hun boerderij naar een voedselketen die zo natuurlijk mogelijk is. „Dus waarom kaas verpakken in plastic?”

Gele of rode kaaskorsten zien er misschien wel heerlijk Hollands ambachtelijk uit, eigenlijk zijn het laagjes gekleurde houtlijm, zeggen Jan Dirk en Irene van de Voort. Dat stemde het boerenechtpaar tot nadenken. Want plastic om hun biologische Remeker-kazen, is dat nou nodig? Kan het niet anders?

Ja, luidde het antwoord na enig geëxperimenteer op hun boerderij ’de Groote Voort’. Sinds kort krijgen hun boerenkazen geen plastic beschermlaagje meer, maar een boterkorst. Puur natuur. Een koe geeft immers melk, geen plastic. „De natuur geeft overvloedig”, zegt Irene van de Voort. „En als je dat zo kunt laten, dan is dat heel gezond.”

Korsten beschermen kazen tegen beschadiging. Ze zorgen er ook voor dat de rijpende kazen ’blijven leven’, want ze laten vocht en lucht door. De Van de Voorts zochten een alternatief voor de synthetische, oneetbare korst. Een medewerker van de Van de Voorts kwam op het idee om met boterproducten te werken. De basis vormt boter die wordt gemaakt van eigen, gekarnde boerderijroom. Als het water eruit verdampt, houd je ghee over, bekend uit de Indiase keuken. De smaak is mild en hartig.

De eerste plasticloze Remeker-kazen rijpen nu nog in het kaaspakhuis. Ze liggen tussen de oudere kazen die nog wel een synthetische gele of rode korst hebben. Het duurt een tijdje voordat de nieuwe exemplaren aan de afnemers worden geleverd. Kazen met ghee zijn te herkennen aan de voorgevormde naam in de zijkant. De twee kaasvarianten Remeker en Olde Remeker worden gemaakt met melk van negentig bruine Jersey-koeien die op ’de Groote Voort’ wonen.

De natuurlijke kaaskorst past in de bedrijfsfilosofie. Die is gericht op de harmonie tussen koe, boer, bodem, plant, zuivelproduct en consument. Het ideaal van de familie Van de Voort is een zo natuurlijk mogelijk samenspel tussen alle onderdelen in de voedselproductieketen. In de jaren negentig verlieten ze het idee om koeien slechts als productiedier te zien. Ze zoeken sindsdien steeds manieren om zuiverder met mens, dier en natuur om te gaan. „Als boer sta ik tussen de dieren en niet meer boven hen”, zegt Jan Dirk.

Voor het Lunterse echtpaar is intuïtief werken de beste wijze om die harmonie te bereiken. Ze letten op alle facetten in de voedselketen. De niet-ingeënte Jerseys mogen hun hoorns behouden. Ze eten geplette granen, geen standaardproducten van de mengvoerfabriek. Het humusgehalte in de weilandbodem wordt door natuurlijk gebruik steeds verhoogd. In de kaasmakerij wordt de rauwe Jersey-melk niet gepasteuriseerd. De melktemperatuur is niet hoger dan die van de koe zelf.

Zakelijk gaat het de Remeker voor de wind. Kopers dienen zich soms aan nog voor de kazen goed en wel rijp zijn, vertelt Jan Dirk. Chef-koks kennen de Lunterse kaas al langer. En, zegt Irene, dat geldt ook voor ouders met kinderen die een voedingsallergie hebben.

Op 'De Groote Voort' worden Remeker en Olde Remeker kaas gemaakt. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden