Purcell wint van Puccini, en Verdi heeft het nakijken

Maandag jongstleden maakte BBC Radio 3 – het Radio 4 van Groot-Brittannië – de uitslag bekend van een grote speurtocht naar The Nation’s Favourite Aria. Een wat gezwollen titel voor een wekenlange radioactie waarbij luisteraars via e-mail of sms hun favoriete opera-aria konden insturen. Om de drempel te verlagen mochten er zelfs titels van films of tv-programma’s worden ingezonden, waarin een ’onbekende’ aria een hoofdrol had gespeeld.

Vervolgens kwamen de tien aria’s waarop het meest gestemd was op een lijst te staan – in dit geval elf, want er waren twee populaire titels die ex aequo waren geëindigd. In de laatste week kon op die elf aria’s gestemd worden. En de uitslag is best verrassend. Iedereen dacht dat in deze tijd van WK-voetbal ’Nessun dorma’ uit Puccini’s ’Turandot’ een geheide winnaar zou zijn. Pavarotti zong die aria immers tijdens een vorig WK (1990, in Italië) de hitlijsten in. Maar nee, de bewuste aria kwam niet eens in de shortlist voor.

De winnaar werd ’When I am laid in earth’, de zelfmoordaria van Dido uit Purcells ’Dido and Aeneas’. Het was de enige Engelstalige titel op de lijst, dus wellicht heeft dat de winst opgeleverd. Natuurlijk is het buiten dat een prachtige aria, zonder opsmuk en dieptragisch.

Maar de lijst was in meerdere opzichten opvallend. Er stonden maar liefst drie aria’s van Mozart op, en verder elk eentje van Gluck, Bellini, Puccini, Korngold, Wagner, Saint-Saëns en Dvorák. Bellini’s ’Casta diva’ is te begrijpen, Glucks ’Che farò senza Euridice’ ook nog wel, en de kukel-aria van de Königin der Nacht zeker. Maar verder is het lijstje vooral een kennerskeuze. Op één na – ’E lucevan le stelle’ uit ’Tosca’ – zijn het bovendien allemaal aria’s voor vrouwenstemmen.

Opvallend dat er geen enkele aria van Verdi, noch een van Hündel, Strauss, Bizet of Leoncavallo (’Ridi Pagliaccio’!) gekozen is. De kennerskeuze weerspreekt dan weer de kritiek waaraan BBC Radio 3 de laatste tijd bloot ligt als zou de zender afglijden naar populisme.

De ’suspecte’ ariawedstrijd speelde zich af in het ochtendprogramma ’Breakfast’, waar tegenwoordig ook delen uit sonates en symfonieën gedraaid worden. En dat kan echt niet, menen de tegenstanders. De discussie lijkt wel wat op die rondom het ochtendprogramma op Radio 4. Daar moest ’Viertakt Vroeg’ plaatsmaken voor een newsy programma, gepresenteerd door Annette van Trigt. Zij heeft overigens onlangs haar ontslag ingediend, en dus gloort er voor velen weer hoop aan de klassieke radiohorizon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden