Pupil van Angenent geeft visitekaartje af op Weissensee

Zeventienjarig talent droomt van zware tochten op natuurijs

INTERVIEW | ELINE VAN SUCHTELEN | WEISSENSEE

Evert Hoolwerf wekte tijdens de Alternatieve Elfstedentocht van afgelopen zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee alom verbazing. De 17-jarige student machinebouw uit Eemdijk koerste in de sneeuwstorm op het ijs vol scheuren ruim 100 kilometer mee in de kopgroep. Terwijl de ene na de andere kampioen gehavend uit de wedstrijd viel, bikkelde de jonge marathonschaatser stug door.

"Ik ben met de eerste ontsnapping meteen meegegaan", vertelt het talent na de race. "Achteraf kreeg ik van iedereen complimenten. Ze vonden het allemaal heel gedurfd. Ik had mijn seizoen niet beter af kunnen sluiten."

Het Oostenrijkse bergmeer is bekend terrein voor de schaatsliefhebber. Vader Willem, zelf oud-marathonschaatser, neemt zijn zoons Willem jr, Evert en Bart van kleins af aan mee naar Oostenrijk. Evert reed zijn eerste 50 kilometer toen hij 7 jaar oud was. Toen hij de smaak te pakken kreeg, werd de jongen aangemeld bij de schaatsclub in Nijkerk. Eén keer per week gingen de broers naar de ijsbaan in Dronten om te leren schaatsen. In de tussentijd was Hoolwerf veel aan het skeeleren. Het schaatsen pakt hij pas sinds korte tijd serieuzer aan. "In het begin was ik nog niet zo fanatiek", vertelt de Eemdijker. "Eigenlijk ben ik pas sinds een paar maanden echt hard aan het trainen."

Sinds augustus traint de schaatser onder Henk Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht. In plaats van twee keer per week staat de jongen nu dagelijks op het ijs. "Het gaat er veel professioneler aan toe. Van Henk leer ik vooral veel op technisch gebied. Hij weet alles, omdat hij al zo lang meegaat in het schaatswereldje."

De tips van de Elfstedentochtwinnaar werpen direct zijn vruchten af. Onder Angenent debuteerde Hoolwerf dit seizoen in de Eerste Divisie, het op één na hoogste niveau in het marathonschaatsen. In november haalde hij in die categorie meteen zijn eerste overwinning. Op de Weissensee liet de 17-jarige Eemdijker zien dat hij ook prima mee kan met de grote mannen. Bij het Open NK in Oostenrijk eindigde hij in de middenmoot op de 24ste plek. De 200 kilometer van de Alternatieve Elfstedentocht mocht hij niet uitschaatsen van zijn coach. "We hadden van tevoren afgesproken dat ik 100 kilometer zou doen. Omdat ik in de kopgroep zat mocht ik nog 25 kilometer door. Daarna ben ik gestopt. Het was behoorlijk zwaar met al die gaten in het ijs. Door de sneeuw zag je ze amper. Gelukkig ben ik maar twee keer gevallen."

De schaatser moet nog een paar jaar wachten tot hij zijn eerste 200 kilometer mag rijden. "Het is niet verstandig om op zo'n jonge leeftijd al zulke afstanden te schaatsen. Het duurt te lang om daar van te herstellen omdat je teveel afbreekt. Dat is niet goed voor het lijf."

Over vier jaar hoopt Hoolwerf sterk genoeg te zijn om de tocht helemaal uit te rijden. Hij wil dan net zo goed zijn als de mannen van het BAM-schaatsteam die nu zijn grote voorbeelden zijn. Terwijl zijn idolen afreizen naar Italië en Zweden voor een volgende reeks wedstrijden op natuurijs, zit Hoolwerf weer in de schoolbanken. Dromend over de zware toertochten die hij in de toekomst ook mag rijden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden