Punt achter zaak-Eric O.

amsterdam – Marinier Eric O. krijgt van de staat schadevergoeding als ’bijdrage aan het herstel van de goede naam van O.’. De hoogte van de vergoeding (voor gemaakte proceskosten en immateriële schade) is niet bekendgemaakt. O. had 450.000 euro geëist.

Volgens zijn advocaat is de spijtbetuiging van de overheid uniek. Het Openbaar Ministerie zegt dat er ’betreurenswaardige kanten’ aan de zaak zitten. O. is door de rechtbank en het gerechtshof vrijgesproken van de beschuldiging dat hij eind 2003 in Zuid-Irak de geweldsinstructie had overtreden. Bij het lossen van twee waarschuwingsschoten kwam een Iraakse man om het leven. O. is na het schietincident direct naar Nederland teruggevlogen en gevangengezet. Deze behandeling is volgens het OM voor O. ’extra belastend’ geweest.

O. vindt de rehabilitatie belangrijker dan de schadevergoeding, laat hij via zijn advocaat G.J. Knoops weten. „Het mea culpa is een mijlpaal voor Eric O. en zijn gezin en bepalend om de zaak te kunnen afsluiten”, aldus Knoops.

Het ministerie van defensie en de vakbonden van militair personeel zijn blij met de schikking. De zaak- Eric O. heeft geleid tot een herziening van het militair strafprocesrecht. Het OM beschouwt militairen die betrokken zijn bij een geweldsincident als getuige in plaats van verdachte. Voor politiemensen geldt al langer een vergelijkbare regeling. Militaire getuigen krijgen voorafgaand aan een verhoor wel de waarschuwing dat zij in een later stadium alsnog als verdachte kunnen worden aangemerkt.

Het eerherstel maakt het voor O. mogelijk om „naar de toekomst te kijken en niet meer naar het verleden”. „Eric hoopt dat dit voor iedereen zal gelden”, aldus advocaat Knoops. Daarmee doelt hij op collega-mariniers die O. ervan beschuldigen dat hij hen zou hebben beïnvloed, geïntimideerd en bedreigd om geen belastende verklaringen over hem af te leggen. Het OM zette afgelopen zomer in juridisch opzicht al een streep onder de zaak. Van strafbare feiten was volgens het OM geen sprake. De nu 47-jarige O. is bij het Korps Mariniers inmiddels van sergeant-majoor bevorderd tot adjudant, de hoogste onderofficiersrang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden