Pulsvisserij verdient een echte kans

Een vissersboot vertrekt vanuit de haven van Den Helder de Waddenzee op. Beeld ANP

Het naderend EU-verbod op de pulskor pakt slecht uit voor de Nederlandse vissersvloot én voor het milieu, vreest Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA en woordvoerder visserij in de EVP-fractie.

Morgen betogen vissers op de Dam. Ze hebben groot gelijk. Sterker nog: de milieubeweging en dierenactivisten zouden de vissers hier moeten steunen.

Vooral Nederlandse vissers hebben de laatste jaren vele miljoenen euro’s gestoken in milieu- en diervriendelijke technieken. De oude boomkortechniek, die kabels over de zeebodem trok, maakte plaats voor de pulskortechniek. Met kleine stroomstootjes komt de platvis zoals schol van de bodem in het net, andere vissoorten blijven ongemoeid. Minder brandstofverbruik, minder CO2 en minder bodemberoering: de voordelen zijn legio.

Vissers maken zich terecht boos dat de EU afstevent op een verbod van deze techniek. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen zoeken dezer dagen een compromis. Het ziet er daarbij slecht uit voor de 22 Nederlandse pulskotters: zij moeten waarschijnlijk hun oude schadelijke boomkor weer over de bodem gaan slepen.

Waarom toch? De Nederlandse overheid en de uiteindelijk 84 Nederlandse vissersschepen hebben steeds ontheffingen gekregen van de Europese Commissie voor de pulskor-techniek. Andere landen waren niet zo actief.

Waren de Nederlandse aanvragen ietwat creatief? Wellicht. Was dat bij andere lidstaten onbekend of tegen de afspraken? Nee. Brussel verleende ontheffingen op basis van wetgeving die we in Europa samen hebben afgesproken.

De resultaten van deze vismethode waren bedoeld voor wetenschappelijke experimenten. Maar Nederland nam wel ruim de tijd om de bevindingen op te sturen naar Brussel. In 2016 heb ik toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam, samen met een Duitse CDU-collega in het Europees Parlement, al gewezen op de noodzaak van voorlopige onderzoeksresultaten.

Zondebok

In afwachting van de resultaten werkte ik in het Europees Parlement aan een compromis voor volledige toelating van deze manier van vissen zodra keihard wetenschappelijk bewezen zou zijn dat de pulstechniek ecologisch voordeliger en duurzamer is dan bestaande ­toegestane technieken.

Maar politici die in januari luidkeels een totaalverbod eisten, waren niet de visserijspecialisten in het EU-Parlement. Men ziet hen nooit deelnemen aan commissievergaderingen of -hoorzittingen. Zij zijn niet geïnteresseerd in de conclusies van het pulsonderzoek. Deze politici waren misleid door de antivisserij-agenda van de Franse organisatie Bloom, slim gesteund door Franse vissers met een ouderwetse verlieslijdende vloot, op zoek naar een zondebok: Holland.

De vermorzeling van een klein EU-land door een groot EU-land: de Franse president Macron sprak zich tijdens zijn staatsbezoek aan Den Haag fel uit tegen de Nederlandse pulsvisserij. En premier Rutte die daar niet op reageerde: het belooft weinig goeds voor de toekomst van cruciale Europese samenwerking.

Ondermaatse vis

De Nederlandse vissers hebben zaterdag nog een reden om boos te zijn op Europa: zij moeten tegenwoordig alle bijvangsten aan land brengen, ook de ondermaatse vis. De EU heeft dat ooit ingevoerd met het doel om álle gevangen vis te benutten.

Een mooie theorie, maar in praktijk hebben consumenten geen trek in babyschollen of andere kleine vis. De jonge en kleine vis gaat nu zinloos naar de vuilverbranding. Beter is om ze terug te gooien in zee en verder te laten groeien zodat ze zich kunnen voortplanten!

Mijn christen-democratische fractie (de grootste in het Europees Parlement) probeert de aanlandplicht nu te versoepelen, een plan-B ligt voor de boeg.

En om de rampspoed voor de vissers compleet te maken, heeft de EU groen licht gegeven om de Doggersbank te bebouwen: dit is hét paaigebied voor haring, schol, spiering en andere soorten. Juist in dit gebied moet een kunstmatig eiland komen voor energie. Kan dat echt niet een paar kilometer verderop, om de vissen te ontzien?

De vissen en de vissers verdienen deze stormvloed aan problemen niet. Ik hoop en verwacht dat dierenactivisten op de bres springen voor hen, samen met mij.

Lees ook: Goed nieuws voor vissers: pulstechniek is voor de natuur de beste optie

Vissen met de pulstechniek is gunstiger voor de natuur dan het alternatief, waarbij een net met kettingen over de zeebodem wordt gesleept. Dat stelt de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) in een onafhankelijk advies. 

Lees ook: Europarlement stemt voor ban op pulsvisserij

Een klap voor de Nederlandse pulsvissers: het Europees Parlement stemde afgelopen januari in met een totaalverbod op vissen met stroomstoten.

Lees ook: Duurzaam vissen met een stroomstootwapen?

Het Europees Parlement stemde in januari tegen het toestaan van de hightech-pulsvisserij. Maar wat is het eigenlijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden