Pukkelpop: In 20 minuten evenveel regen als in maand

null Beeld reuters
Beeld reuters

Bij het onweer dat gisteren dramatische gevolgen had op de festivalweide van Pukkelpop, viel er in 20 minuten tijd 36 liter neerslag per vierkante meter. De cijfers komen van een nabijgelegen meetstation. 'Die hoeveelheid neerslag valt normaal in een maand tijd', vertelt de Hasseltse brandweercommandant Bert Swijsen op de persconferentie.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Op de luchtbeelden is duidelijk te zien dat een stormstrook precies over de festivalweide trok', aldus Hilde Claes, burgemeester van Hasselt.

'Organisatie kon niet veel doen'
Het onweer kwam zo snel dat de organisatie niet veel meer kon doen, zegt woordvoerster Rosianne Verheyden van het Belgische weerinstituut KMI. 'De neerslag heeft zich boven Brussel ontwikkeld en is in zeer korte tijd naar Hasselt getrokken.'

Het meteorologische instituut had voor gisteren een algemene waarschuwing gegeven met code oranje. 'Dat betekent onweer dat gepaard kan gaan met grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen, blikseminslagen en plaatselijke wateroverlast', zo staat te lezen op de website van het KMI. 'Zulke situaties kunnen ook levensbedreigend zijn bij het nemen van al te grote risico's. Wees op uw hoede.' Het KMI gaf geen specifieke waarschuwing voor het festival, zegt Verheyden.

'Hevig en gewelddadig'
Het KMI noemt het onweer van gisteren hevig en gewelddadig. Er werden onweerswolken gevormd die doorgroeiden tot 13 à 14 km hoogte met hevige regenval, hagel en veel bliksemontladingen tot gevolg. Het onweer bewoog zich volgens het KMI zeer snel van zuidwest naar noordoost.

Windschering
Het feit dat de wind aan de grond noordoostelijk was en in de hoogte zuidwestelijk -een fenomeen dat windschering wordt genoemd- heeft ertoe geleid dat het onweer gepaard ging met zeer hevige windvlagen, legt het KMI uit. Dit kan plaatselijk valwinden veroorzaken die vergelijkbaar zijn met een windhoos.

Hoge neerslag
Terwijl het lang niet overal onweerde, was de intensiteit van de neerslag op sommige plaatsen enorm. Weerman Frank Deboosere plaatste de cijfers op zijn website. In Bertem viel maar liefst 70 mm. Andere weerstations: Herenthout 69 mm, Hasselt 38 mm, Leuven 57 mm en Voeren 56 mm.

Het weer vertoonde gelijkenissen met andere extreme onweersbuien in België. Op 26 mei 2009 vielen er hagelstenen tot 6 cm, lokaal zelfs tot 10 cm. In Melle werden toen rukwinden tot 101 km/h gemeten. Op 2 juni 2008 werden tijdens een onweer meer dan 43.000 bliksemflitsen geteld. En vorig jaar nog veroorzaakte plots noodweer schade in Diest, met een rukwind van liefst 119 km/h. In Elsenborn bereikte de wind zelfs snelheden tot 137 km/h. In Ciney ging het toen vermoedelijk tot 200 km/h.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden