Puiu sleept de kijker mee in ontregelend Kammerspiel

BELINDA VAN DE GRAAF

sieranevada

Regie: Cristi Puiu.

Met: Mimi Branescu en Dana Dogaru.

****

De Roemeense regisseur Cristi Puiu gaat zijn eigen weg. In plaats van Sierra Nevada, schrijft hij Sieranevada. Niet omdat zijn film in een majestueus berglandschap speelt, maar misschien wel omdat de blokken beton die in Boekarest voor woningen doorgaan, er heel in de verte aan herinneren. Zo richt Puiu, die ruim tien jaar geleden met 'The Death of Mr. Lazarescu' aan de wieg stond van de Roemeense New Wave, ook zijn meesterlijke, bijna drie uur durende familiedrama geheel naar eigen inzicht in.

Samen met Lary, een Roemeense dokter, gaan we op een koude winterdag naar een familiebijeenkomst. Om Lary's recent overleden vader te herdenken wordt in een krappe bovenwoning, volgestouwd met ooms en tantes, neven en nichten, een maaltijd bereid, en gewacht op de komst van een orthodoxe priester. De camera, die goed door zou kunnen gaan voor de geest van de overledene, is stille getuige van het bizarre familiecircus dat zich ontrolt. Terwijl een neef de bekende complottheorieën rond 11 september 2001 nog eens ontvouwt, barst een tante in tranen uit om haar overspelige man. Rokers zoeken hun toevlucht tot het keukentje, waar de erfenis van het communisme wordt besproken en de emoties nog hoger oplaaien.

Doordat we steeds flarden van gesprekken opvangen en midden in rederingen vallen, blijft het bij halve weetjes. De priester biedt ook al geen soelaas. Zijn komst is niet meer dan een ritueel. En zoals de geschiedenis van het communisme en het geloof in God niet op een zaterdagmiddag te doorgronden zijn, zo blijven we zitten met allerlei raadsels. Wat is waar? Wat is verzonnen? In hoeverre wordt ons doen en laten bepaald door de geschiedenis, het geloof en de familie? In hoeverre lijkt de zoon op de vader? En wat heeft Lary eigenlijk zelf te verzwijgen?

Puiu sleept de kijker mee mee, drie uur lang, in een even fascinerend als ontregelend Kammerspiel, ergens op een paar vierkante meter in Boekarest, al zou het overal kunnen zijn waar families rond tafels zitten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden