Puinruimen op de stranden

Vrijwilligers schonen kustlijn op. Elke 100 meter 450 voorwerpen.

Vrijwilligers en een team van stichting De Noordzee ruimen in augustus het afval op het hele Nederlandse strand op. De gevonden voorwerpen, van vistouw tot ballonnen, worden allemaal genoteerd, zodat zowel toeristen als de beroepsvaart inzicht krijgt in wat er allemaal aan rommel wordt achtergelaten.

"Het afval aan de kust is voor zeedieren een heel groot probleem", zegt Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee. Hij heeft getallen gezien van het milieuprogramma van de Verenigde Naties: een miljoen zeevogels komt wereldwijd om door plastic. Dode stormvogels zitten hier vaak boordevol plastic, weet Leemans, die ook rept van een walvis, aangespoeld aan de Belgische kust met een maag die uitpuilde van plastic.

Groepen vrijwilligers struinen vanaf donderdag 24 dagen lang de 350 kilometer lange kust af, om te beginnen bij het Zeeuws-Vlaamse Cadzand. Er kan per etappe worden 'ingeschreven'. De Stichting werkt samen met 24 strandpaviljoens. Ook is Leemans trots dat Boskalis meehelpt, het internationaal opererende Nederlandse baggerbedrijf.

Stichting De Noordzee doet al tien jaar mee aan een internationaal programma om het afval aan de kusten in kaart te brengen. In Westkapelle, Noordwijk, Bergen en Terschelling wordt de rommel geïnventariseerd. Per 100 meter strand liggen er gemiddeld 450 voorwerpen. Touwen en netten voeren de topvijf aan, gevolgd door plastic zakken, doppen, sigarettepeuken en verpakkingen van snoep en snacks.

Tien jaar tellen heeft Leemans en zijn mensen geleerd dat de hoeveelheid afval niet toeneemt, maar ook niet vermindert. Circa een derde is afkomstig van de scheepvaart en de visserij, zegt de directeur, ongeveer net zo veel wordt achtergelaten door toeristen. De rest is niet meteen herleidbaar.

Het strand moet er over een maand netter uitzien, maar dat is niet het enige doel. "We willen niet alleen opruimen, maar ook laten zien wat er ligt en dan in actie komen om te zorgen dat de berg vermindert", zegt Leemans.

Hij merkt wel dat beroepsgroepen makkelijker aanspreekbaar zijn dan de diffuse groep toeristen. Door het tellen van de rommel moet ook blijken waar de meeste troep wordt gemaakt, en welke sociale factoren daarmee samenhangen. Leeftijd? Opleiding? Met de auto, de fiets of komen lopen? Vakantieganger of bewoner? Leemans heeft op voorhand 'geen idee' wie de grootste vervuilers zijn. "Maar we willen zo wel kijken of het gedrag ook te maken heeft met het soort publiek dat het strand trekt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden