Reportage

Puinruimen in de ruïnes van Rockport na orkaan Harvey

Vicepresident Mike Pence in Rockport, eerder deze week. Orkaan Harvey kwam hier aan land. Woningen zijn verwoest en veel inwoners zijn alle bezittingen kwijt.Beeld AP

Terwijl het oosten van Texas nog vecht tegen overstromingen, probeert het zuiden van de Amerikaanse staat het leven weer op te pakken na orkaan Harvey.

Langzaam schuifelt Lin Barton (72) in de hete zon door de ravage die tot vorige week zijn werkplaats was. Hij pakt stukken versplinterd hout en verwrongen metaal op en legt het aan de kant. Links van hem ligt een grote, roestige kluis van bijna een eeuw oud.

"Het is bizar wat de wind kan doen", zegt hij, zweetdruppels van zijn baard vegend. "Dit ding weegt een ton, maar ligt nu op zijn kant, terwijl ik gisteren een mandje met pennen hier vond die schijnbaar onaangetast op de vloer stond."

Barton woont en werkt in de jachthaven van Rockport, het Zuid-Texaanse plaatsje waar orkaan Harvey vorige week vrijdag op volle sterkte aan land kwam. Hij en zijn gehandicapte vrouw woonden op een plezierjacht, Barton kluste in zijn werkplaats voor andere bootbezitters om zijn pensioen aan te vullen. Het was een plezierig, comfortabel leven, vertelt Barton, tot Harvey kwam en het in een klap wegvaagde.

"Onze boot is niet gezonken, maar we kunnen er niet meer op wonen, de schade is te groot. En nu de werkplaats is verdwenen kan ik niet meer werken", vertelt hij. "Mijn vrouw en ik hebben enorm veel geluk gehad dat we nog konden ontsnappen, want door haar handicap vertrokken we toen de storm eigenlijk al geland was. Maar hoe het nu verder moet? We hebben geen verzekering en met mijn pensioen alleen kan ik de zorg voor mijn vrouw niet betalen."

Verwrongen staal

Van de jachthaven is vrijwel niets meer over. Alle kleinere gebouwen zijn gereduceerd tot hopen baksteen, gebroken planken en verwrongen staal en aluminium. Boven het water steken de masten van een half dozijn gezonken boten uit. Aan de overkant van de straat staat een enorme loods waar jachten worden opgeslagen voor de winter. De metalen gevel van het gebouw is aan de noordkant volledig weggeslagen; tientallen boten liggen er op een hoopje, een vijftal anderen lijkt naar beneden te kunnen vallen.

De rit van Corpus Christi naar Rockport is als het betreden van een oorlogszone. In de havenstad zelf bleef de schade beperkt tot gebroken ruiten en takken, maar in de dorpjes verder naar het noorden neemt de verwoesting toe. In Ingleside werden hele bomen ontworteld en raakten huizen hun daken kwijt en in Aransas Pass werden tientallen woonwagens omver geblazen. Rockport, op zo'n vijftig kilometer van Corpus Christi, is er echter het slechtste toe. De helft van de gebouwen is verwoest, de andere helft is zwaar beschadigd.

Het grootste deel van de ongeveer negenduizend bewoners van Rockport keert een week na de storm mondjesmaat terug naar het plaatsje. Ze slenteren vertwijfeld rond in de straten van wat ooit het centrum was en zoeken naar persoonlijke bezittingen in de ruïnes van hun huizen, terwijl hulpverleners geknapte elektriciteitskabels en omgevallen bomen verwijderen. De scholen blijven voor onbepaalde tijd dicht en het zal nog weken duren voor er weer elektriciteit is.

"Alles is weg", zegt Barb Bartholomew, die een kunstatelier naast haar appartementje had aan de centrale weg in Rockport. "Ik probeer te redden wat kan, maar er is weinig over." Harvey was de zwaarste orkaan die ze ooit heeft meegemaakt, en ze is wel wat gewend. Ze woont nu ruim twintig jaar in Texas en daarvoor dertig jaar in Florida, waar ze de verwoestende orkaan Andrew in 1986 meemaakte. "Daarom ben ik uit Florida weggegaan, vanwege Andrew, maar Harvey was veel erger."

Opruimen

Terwijl Houston en het oosten van Texas nog volop knokken tegen de overstromingen door de hevige regenval die Harvey veroorzaakte, is in het zuiden van de staat, in plaatsjes als Rockport, het opruimen begonnen. Na de schok om zoveel verwoesting volgt de vertwijfeling over hoe het nu verder moet. Rockport is onder toeristen bijzonder populair; in november verdrievoudigt het inwoneraantal door gepensioneerde Amerikanen en toeristen die er komen overwinteren en het tot een van de populairste kustplaatsjes van de staat maken.

Veel inwoners zijn echter alles kwijt, hebben geen verzekering en geen geld om hun verwoeste woningen en bezittingen te vervangen. Ze hopen op het Federal Emergency Management Agency (Fema), dat slachtoffers van rampen met goedkope leningen helpt er weer bovenop te komen. De ravage is echter zo groot, dat het lang wachten is op personeel van Fema. De meeste inwoners en hulpverleners verwachten dat het zeker een jaar zal duren voor alle puin is geruimd en de verwoeste gebouwen weer zijn herbouwd.

"We kunnen niet anders dan van uur tot uur leven", zegt Barton, die dit weekend hoopte een regeling met Fema te treffen om zijn boot en zijn werkplaats te laten repareren. "Het is de enige manier om ons leven weer op te pakken."

Niet iedereen is pessimistisch. In Heritage District, een kunstenaarswijk in het centrum van Rockport, constateert Diane Lloyd tevreden dat het interieur van haar boetiekje en galerie amper zijn beschadigd.

"Rockport komt er weer bovenop", zegt ze. "Natuurlijk zullen er mensen vertrekken, maar er zullen ook investeerders terugkomen, het land opkopen en de stad beter en mooier maken dan ooit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden