Puigdemont wil wél onafhankelijkheid, maar roept die nog niet uit

De Catalaanse premier Carlos Puigdemont tijdens zijn speech voor het Catalaanse parlementBeeld REUTERS

Tijdens een lange toespraak heeft premier Puigdemont het parlement om mandaat gevraagd om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen. Hij wil dat de komende weken doen in overleg met de Spaanse regering, mogelijk met bemiddeling van de internationale gemeenschap.

Puigdemont vroeg het parlement hem opdracht te geven om de onafhankelijkheid uit te roepen. De afwikkeling van die onafhankelijkheid moet vervolgens per direct worden opgeschort, zei hij. Dan kan hij in de daarop volgende periode onderhandelen met Madrid over het ontstane conflict en over een onafhankelijke staat.

Referendum

Premier Carles Puigdemont beriep zich tijdens zijn speech op het referendum van anderhalve week geleden, waarin bijna 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid stemde. Het referendum liep uit de hand, nadat Spanje de volksraadpleging illegaal verklaarde en de Spaanse politie ingreep. Volgens de premier moet de wens van het Catalaanse volk - waarvan 43 procent naar de stembus ging - opgevolgd worden. In zijn speech veroordeelde Puigdemont nog eens het politie-optreden, dat volgens hem bedoeld was om de Catalanen angst aan te jagen en hen zo het stemmen te beletten.

Er werd de afgelopen dagen rekening mee gehouden dat Puigdemont tijdens zijn toespraak de onafhankelijkheid zou uitroepen. Spanje hield ordetroepen en een niet eerder gebruikt Grondwetartikel achter de hand, om dat tegen te houden. Honderden Catalanen volgden de toespraak op schermen op straat. 

De-escaleren

Maar vanavond zei de premier dus dat hij wil de-escaleren en er mét Spanje uit wil komen. "Wij zijn niet boos, we zijn geen rebellen, wij zijn gewoon normale mensen die willen stemmen. Wij hebben niets tegen Spanje, integendeel, wij willen een betere verstandhouding."

Met de uitslag van het referendum kan er echter geen andere beslissing genomen worden dan onafhankelijkheid voor Catalonië, sprak Puigdemont, in zijn toespraak die een uur later begon dan gepland, en bijna drie kwartier duurde. "Ik wil de wil van het volk volgen, zodat Catalonië een onafhankelijke staat wordt."  

Madrid liet al snel weten dat het de verklaring van Puigdemont tóch als een onafhankelijkheidsverklaring opvat en daarom op maatregelen broedt. De regiopresident hangt 15 tot 25 jaar cel boven het hoofd voor een aanklacht van rebellie, die het Spaanse OM tegen hem voorbereidde. Bovendien zou de regering Rajoy de macht in Catalonië kunnen overnemen.

Puigdemont hoopt waarschijnlijk met de afgezwakte conclusies tijd te winnen. Hij wil zijn achterban niet teleurstellen, maar ziet ook dat Europa vooralsnog niet bereid is in te grijpen en dat Madrid onvermurwbaar blijft. Premier Rajoy lijkt aan te sturen op uitgesteld ingrijpen, waardoor de crisis niet beslecht is, maar slechts op de lange baan is geschoven.

Lees hier nieuws en achtergronden over het Catalaanse referendum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden