Catalonië

Puigdemont en Comín zijn plotseling Europarlementariërs

De vroegere regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, toont zijn tijdelijke accreditatie voor het Europees Parlement in Brussel. Rechts Toni Comín met de zijne. Beeld AP
De vroegere regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, toont zijn tijdelijke accreditatie voor het Europees Parlement in Brussel. Rechts Toni Comín met de zijne.Beeld AP

Catalaanse separatistenleiders hebben hun pasjes voor het Europees Parlement opgehaald, na een voor hen gunstige uitspraak van het EU-Hof.

Voor de tweede dag op rij heeft het Europees Hof van Justitie de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging reden gegeven tot juichen. Vrijdag verwierp het Hof een eerdere uitspraak van het Gerecht (een onderdeel van datzelfde Hof) dat in het nadeel was van Catalaanse separatistenleiders Carles Puigdemont en Toni Comín.

Door die zomerse uitspraak leken ze geen recht te hebben op de zetels in het Europees Parlement die ze bij de verkiezingen van eind mei hadden bemachtigd. Volgens het Gerecht stonden ze nu eenmaal niet op de lijst Europarlementariërs die door Madrid naar Brussel was gestuurd. Maar nu verwijst het Hof die zaak terug naar het Gerecht, met de opdracht er nog eens goed naar te kijken.

Direct gingen de vroegere regiopresident Puigdemont en oud-minister Comín naar het (grotendeels verlaten) parlementsgebouw in Brussel, om daar, omringd door vooral Spaanse pers, hun voorlopige accreditaties als parlementariër op te halen. Ze zullen zo goed als zeker de Straatsburg-sessie van 13 tot 16 januari bijwonen.

Een dag eerder had het Hof al geoordeeld dat Oriol Junqueras, de gevangen oud-vicepresident van de Catalaanse regioregering, begin juli vrijgelaten had moeten worden om de inauguratiesessie van het parlement in Straatsburg bij te kunnen wonen.

Junqueras is intussen veroordeeld tot dertien jaar cel wegens zijn rol in het illegale Catalaanse referendum van oktober 2017. Maar Comín en Puigdemont hebben nu nog min of meer dezelfde status die Junqueras in juli had: ze zijn verdachten, al zijn ze voortvluchtig en leven ze sinds eind 2017 in zelfgekozen ballingschap in België. Er geldt een internationaal arrestatiebevel tegen hen, dat momenteel nog wordt bekeken door de Belgische autoriteiten.

Een Spaanse regeringswoordvoerder liet weten dat Puigdemont zich hoe dan ook in Spanje zal moeten verantwoorden voor wat hem ten laste is gelegd.

Lees ook:
Komt dat zien: Circus Puigdemont in Brussel

Hectische taferelen bij het eerste publieke optreden, ruim twee jaar geleden, van de afgezette regiopresident in België.

Spanje had Catalaanse separatistenleider vrij moeten laten om zetel in Europarlement in te nemen, oordeelt EU-hof

Oriol Junqueras zit al sinds 2017 vast in Spanje, maar geniet sinds eind mei parlementaire immuniteit, oordeelt het Europees Hof in Luxemburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden