Publieke instanties gaan samen schulden innen

Ontruiming van een flatwoning wegens huurachterstand. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Zes grote publieke schuldeisers willen mensen met problematische schulden tegemoet komen. De persoonlijke omstandigheden van iemand moeten voortaan voorop staan. Bijvoorbeeld door mensen met grote schulden meer tijd te geven om hun problemen op te lossen en hen de mogelijkheid te geven hun schulden in termijnen af te lossen.

Dat zeggen drie bestuurders van overheidsinstanties die geregeld in aanraking komen met schuldenaars in het vandaag verschenen Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Het gaat om het Centraal Justitieel Incassobureau, de Sociale Verzekeringsbank en het CAK (wanbetalersregeling Zorgverzekeringswet en eigen bijdrage Wmo). Samen met de Belastingdienst, het UWV en DUO (studiefinanciering) willen zij als één partij optreden om de schuldenproblematiek in Nederland terug te dringen.

De overheid als veelkoppig monster moet verleden tijd zijn, zegt Daan Hoefsmit van het CAK. Dat veelkoppig monster zal voor sommige schuldenaars een treffende omschrijving zijn van overheidsinstanties.

Rijksincassobureaus als één partij

Soms bellen zij een voor een aan. Dat moet veranderen, vinden Daan Hoefsmit (CAK), Ruud van Es (Sociale Verzekeringsbank) en Simon Sibma (Centraal Justitieel Incassobureau). Zij willen dat de rijksincassobureaus als één partij optreden.

Contracten met deurwaarders die schulden gaan innen namens overheidsinstanties zijn daar een concreet voorbeeld van. Ook willen de instanties meer bewegingsruimte op het gebied van privacy om eerder te kunnen signaleren bij welke gezinnen het fout dreigt te gaan.

Miljoenen Nederlanders zagen vorig jaar Dennis met zijn dierenwinkel in Amsterdam Noord strijden tegen een lange lijst van schuldeisers in de documentairereeks ‘Schuldig’. De situatie van de Amsterdammer stond symbool voor het ondoordringbare systeem van incassobureaus en het toeslagenbeleid van de Belastingdienst. Dennis kwam in het nieuws, zat aan tafel bij praatprogramma’s ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Pauw’ en werd vanuit heel Nederland te hulp geschoten. Maar zoals Dennis zijn er in Nederland velen.

Een op de tien

Uit het regeerakkoord blijkt dat een op de tien huishoudens problematische schulden heeft. Een grote groep mensen loopt het risico om schulden te krijgen. Om escalatie te voorkomen, moet er direct contact tussen schuldeisers en schuldenaren komen en moeten betrokken partijen beter samenwerken.

De overheid ziet zichzelf als schuldeiser verantwoordelijk om te voorkomen dat mensen steeds dieper wegzakken in almaar grotere schulden. Het stapelen van boete op boete wordt aan banden gelegd en schuldeisers krijgen meer ruimte om betalingsregelingen af te sluiten.

De plannen van de zes overheidsinstanties zijn heel erg nodig, legt Marco Florijn, voorzitter van NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening uit. “Iedereen onder één beleid is een belangrijke stap vooruit.”

90.000 mensen in de schulden

Vorig jaar klopten bijna 90.000 mensen aan bij de schuldhulpverlening. Zij hebben gemiddeld vijftien schuldeisers waaronder veel overheden. En die overheid is vaak de oorzaak van die schulden zegt Florijn.

“Iedere instantie doet wat anders. Toeslagen komen op de 1e, 15e of 20e van de maand binnen of je ontvangt drie maanden vooruit. Een plotselinge verandering thuis kan een terugvordering veroorzaken die je net de schulden in duwt. Toeslagen moeten eenvoudiger en samenwerking helpt daarbij. Ook op het gebied van het uitwisselen van kennis. Daarbij moet de burger wel aan de knoppen blijven zitten. Het moet niet zo zijn dat iemand na het te laat betalen van één rekening meteen de boeken in gaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden