Publiek sterven

9 JANUARI

Frans Molenaar (74). Couturier die tot de Grote Vijf van de Nederlandse mode behoorde. Maakte couture, maar kleedde ook Haagse vuilnismannen en caissières van Albert Heijn en ontwierp brillen, gordijnen en vloerbedekking. Hield van eenvoudige vormen, kleding opgebouwd uit rechthoeken, cirkels en vierkanten en heldere kleurcombinaties.

23 JANUARI

Koning Abdullah (90). Nam twintig jaar geleden de taken van zijn halfbroer over en mocht zich de afgelopen tien jaar koning van Saudi-Arabië noemen. Stond te boek als voorzichtige hervormer die probeerde de rechten voor vrouwen uit te breiden, al mogen ze nog altijd niet autorijden. Ook publieke onthoofdingen vinden nog steeds plaats.

27 FEBRUARI

Boris Nemtsov (55). De Russische wonderboy uit de politieke jaren negentig - ooit gedoodverfd opvolger van Boris Jeltsin - werd voor de Kremlinmuren vermoord. Symbolisch, want Vladimir Poetin was zijn grote tegenstander. Hij streed nog altijd tegen de corruptie in Kremlinkringen en was fel tegen de oorlog in Oekraïne, maar werd tegen wil en dank de belichaming van een verdwenen oppositie in Rusland.

13 MAART

René Gude (58). Al bij zijn aanstelling tot Denker des Vaderlands, in mei 2013, leed hij aan kanker. De ziekte stond zijn arbeidsplezier niet in de weg. Zijn bijdrage aan de publieksfilosofie in Nederland is moeilijk te overschatten. Hij is medeoprichter van Filosofie Magazine en stond jarenlang aan het hoofd van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

20 MAART

Steve Mokone (82). Zuid-Afrikaanse rechtsbuiten die in 1957 de eerste zwarte profvoetballer in het Nederlandse betaald voetbal werd. Hielp Heracles Almelo in zijn eerste seizoen aan het kampioenschap in de tweede divisie en kreeg als bijnaam 'de zwarte meteoor'. Kwam later in opspraak vanwege creditcardfraude en het mishandelen van zijn vrouw.

31 MAART

Ad den Besten (92). Behoorde tot de meest getalenteerde dichters van zijn generatie. De meeste mensen kennen Den Besten tegenwoordig vooral nog als dichter en vertaler van tal van teksten voor het Liedboek voor de Kerken uit 1973. Op literair gebied beleefde Den Besten zijn gloriejaren in de decennia na de oorlog.

13 APRIL

Günter Grass (87). Gelauwerd auteur met 'De blikken trommel' (1959) als bekendste en verfilmde boek. Vormde met Heinrich Böll en Siegfried Lenz de literaire Grote Drie van Duitsland. Ontving in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur en werd gezien als een morele autoriteit. Raakte omstreden na zijn onthulling dat hij in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS had gediend.

14 APRIL

Percy Sledge (74). Amerikaanse soulzanger die met zijn zelfgeschreven debuutsingle 'When a man loves a woman' in 1966 meteen zijn grootste hit had. Daarna volgden nog nummers als 'My special prayer', 'Love me tender' en 'Take time to know her'.

5 MEI

Hans Jansen (72). Arabist, islamkenner en opiniemaker die door de politieke moorden op de Egyptische president Sadat en tv-maker Theo van Gogh zijn mening over de islam bijstelde en opschoof naar het gedachtengoed van Geert Wilders. Zijn uitspraken leidden ertoe dat de rechtszaak tegen Wilders in 2010 over moest. Zat sinds 2014 voor de PVV in het Europees Parlement.

14 MEI

B.B. King (89). Riley Ben (Blues Boy) King was de grondlegger van de moderne blues. De gitarist, afkomstig uit de Amerikaanse katoenplantages, tilde het genre in de jaren vijftig, zestig en zeventig naar een hoger niveau. Door zijn legendarische gitaarsolo's wordt hij wel beschouwd als de beste gitarist ooit in dat genre.

6 JUNI

Corry van der Linden (78). Hoorspel- en stemactrice die het Italiaanse tekenfilmfiguurtje Calimero zijn Nederlandse stem gaf. Naast het zwarte kuikentje, dat aanvankelijk als vuil kuiken in een wasmiddelreclame verscheen, vertolkte ze populaire tv-figuren als de Smurfin en Grobbebol Geeltje en Grobbebol Broer in de kinderserie 'TiTa Tovenaar'.

9 JUNI

James Last (86). Een beetje swing, violen en veel trompetten. Dat was het recept van de Duitse orkestleider en arrangeur James Last, in het dagelijks leven Hans geheten. In de jaren zestig en zeventig verkocht hij 80 miljoen platen met zijn 'happy party sound', zoals hij het zelf noemde.

13 JUNI

Heinz Hermann Polzer alias Drs. P (95). Met zijn keurige verschijning en onberispelijke, maar humoristische taalgebruik vermaakte Drs. P een breed Nederlands publiek. Een volkse intellectueel, die het helemaal niet erg vond dat zijn gedichten en liedjes kleinkunst werden genoemd. Dankzij hem zijn knolrapen, lof, schorseneren en prei geen vergeten groenten.

23 JUNI

Thé Lau (62). Gitarist, schrijver en dichter die zich in 1974 bij Neerlands Hoop van Bram Vermeulen en Freek de Jonge aansloot, om vijf jaar later met zijn rauwe stemgeluid voorman te worden van rockband The Scene. Verwierf bekendheid in Nederland en Vlaanderen, met 'Iedereen is van de wereld' als publieksfavoriet.

2 JULI

Bob Smalhout (87). Verwierf in de jaren zeventig bekendheid als arts met zijn stelling dat er jaarlijks 200 patiënten onnodig overlijden door fouten in de anesthesiologie. Was even lijsttrekker voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2003, maar stond vooral te boek als de columnist die in De Telegraaf de onderbuik een stem gaf.

5 AUGUSTUS

Ellen Vogel (93). Met haar lange, voorname gestalte en gracieuze loop was Ellen Vogel de grande dame van het toneel. Ischa Meijer noemde haar daarom een 'actreutel'. Maar heel Nederland leefde met haar mee als Constance in de tv- serie 'De kleine zielen'.

30 AUGUSTUS

Oliver Sacks (82). Britse neuroloog en psychiater, maar vooral verhalen- verteller. Via boeken (zoals 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield') en interviews maakte hij de werking van de hersenen inzichtelijk voor een breed publiek. Zijn boek 'Ontwaken in verbijstering', werd in 1990 verfilmd onder de Engelstalige titel 'Awakenings'.

8 SEPTEMBER

Joost Zwagerman (51). Was dichter, romanschrijver en essayist. Maar voor een groot publiek was Joost Zwagerman de man die in het praatprogramma 'De Wereld Draait Door' zo enthousiast over alle vormen van kunst kon vertellen. Zijn zelfdoding in september bracht een grote schok teweeg.

28 SEPTEMBER

Siert Bruins (94). Nederlandse oorlogsmisdadiger die lid was van de Waffen SS en de Sicherheitsdienst en in Delfzijl jacht maakte op het verzet. Kreeg in 1949 in Nederland de doodstraf opgelegd in verband met zijn rol bij de dood en mishandeling van verzetsmensen.

Dat werd levenslang, maar Bruins zat er geen dag van uit door zijn Duitse staatsburgerschap. Eind 2013 verscheen Bruins nog opnieuw voor de rechter. Tot een veroordeling kwam het niet.

22 OKTOBER

Willem Aantjes (92). Politicus, aanvankelijk van de ARP, later van het CDA. Omstreden vanwege de onterechte beschuldiging dat hij lid was geweest van de Duitse Waffen SS. Werd bewonderd vanwege de milde wijze waarop hij omging met de manier waarop hij na deze affaire aan de kant werd gezet.

4 NOVEMBER

René Girard (91). Frans-Amerikaans antropoloog en cultuurfilosoof. Ontdekte het 'mechanisme van de zondebok': door één individu of groep te verketteren, voelt de groep als geheel zich sterker. Muntte ook het begrip 'mimetische begeerte': verlangen komt voort uit rivaliteit.

10 NOVEMBER

Helmut Schmidt (96). Was bondskanselier van 1974 tot 1983. Kreeg te maken met onder meer de terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) en de kernwapenwedloop. Wilde kernwapens in Duitsland plaatsen en tegelijk met de Russen onderhandelen. Schreef na zijn vertrek uit de politiek een reeks boeken en was uitgever van weekblad Die Zeit.

19 NOVEMBER

Herman George van Loenhout alias Armand (69). Was de laatste protestzanger van Nederland. Zoals hij begon in de jaren zestig - met lang en later knalrood haar, wijde broekspijpen en zijn eeuwige joint - zo eindigde hij. Één grote hit had hij: 'Ben ik te min'. Die joint was trouwens het beste middel tegen de astma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden