Publiek schreeuwt kelen schor bij finale

Afgelopen zaterdag lieten jongeren tussen de 13 en 19 jaar op de finale van de Kunstbende zien wat ze aan talent in huis hebben.

Sietske de Jong

UTRECHT - Felle, gekleurde lampen, muziek met beat en een joelende menigte. Geen willekeurig popconcert, maar de Kunstbendefinale in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg afgelopen zaterdag. Het talent is divers, maar het publiek is welwillend: elke finalist wordt met een daverend applaus beloond.

Op het festival, dat voor de 14e keer door de stichting Kunstbende is georganiseerd, treden jongeren tussen de 13 en 19 jaar op met muziek, dans, theater, taal, expo of computer en film. Of, wanneer een optreden niet binnen een van deze genres past, in het onderdeel 'Wat jij wil', waarin alles is toegestaan. Zij zijn de winnaars van de voorrondes die de afgelopen maanden in alle provincies hebben plaatsgehad.

De finalisten worden juichend begroet als ze hun performance beginnen. Het publiek klapt de handen rood en het gegil is af en toe oorverdovend. Bij de dans-en muziekvoorstellingen wordt er meegeswingd, bij rustiger optredens komen lichtjes van aanstekers te voorschijn.

Finalisten Koen (14) en Maurits (13) zitten al een tijdje in 'het vak' en weten hoe ze hun toehoorders kunnen bespelen. ,,Doen jullie maar lekker mee”, roept Maurits ze toe voordat hij vol overgave zingt en rondspringt met 'De Koen & Maurits medley'. Hun optredenkomt uit 'De Koen & Mauritsshow', die al een tijdje op de lokale televisie van Nuenen is te zien. ,,We maken meestal gekke filmpjes, parodieën en zo”, zegt Maurits. ,,Maar omdat we deze medley net klaar hadden, hebben we deze maar voor de Kunstbende gebruikt.” Ondanks zijn ervaring in de showbizz is hij zenuwachtig voor de uitslag. Ze vallen niet in de prijzen.

Ook de 13-jarige Gloria heeft last van zenuwen. Voor de categorie 'Wat jij wil' zingt ze verlegen een nummer van Britney Spears. Hier en daar een beetje vals en uit de maat, maar dat is de toekijkende kinderen en jongeren, met hier en daar een ouder, om het even. Voor haar klappen ze net zo hard als voor meer getalenteerde deelnemers.

Hoewel het hartelijke en soms zelfs oorverdovende applaus anders doet vermoeden, kijken sommigebezoekers ook kritisch naar hun optredende leeftijdsgenootjes. ,,Ik kom vooral voor het theater”, zegt Anneline van den Ende (16), die vanuit het Groningse Veendam is gekomen. ,,Het verschil in niveau is opvallend groot. In sommige stukken zit niet al te veel verhaal, vind ik.”

De jury was wel enthousiast over het niveau en beloonde Pies (theater), Young-ish (dans), Myriam Gaasbeek (muziek), Luis Cortez (taal), Martine van Rooyen (expo), Jos Klarenbeek (computer en film) en Leon (wat jij wil) met een Gouden Rat.

Trouw maakte bekend wie de vijf genomineerden van de Trouw-columnistenwedstrijd zijn. Hun columns staan de komende weken op de Trouw-website (www.trouw.nl) en de jongerensite van Cult-Online (cultonline.nl). Bezoekers kunnen daar op hun favoriete column stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden