Publiek loopt nog niet erg warm

,,Oooooh wat zijn die kijkers stil, wat zijn die kijkers stil'', galmen drie Vierdaagse-deelnemers. 'Goedemorgen, zijn we wakker?', doet een van de militaire deelnemers er nog een schepje bovenop.

Laura Soer

Demonstratief legt de soldaat zijn hand achter zijn oor, in de hoop dat het publiek de wandelaars gaat toejuichen.

Ze hebben immers al bijna dertig, veertig of vijftig kilometer gelopen, de afstanden waaruit de deelnemers per dag kunnen kiezen. Maar het publiek blijft stilletjes staren.

Gisteren begon het grootste internationale wandelfestijn, de Nijmeegse Vierdaagse, waarvoor een recordaantal van 43000 mensen zich hebben aangemeld. Toch liepen er niet zoveel mensen mee, 1910 mensen haalden de startkaart niet op en de eerste dag hielden 1114 lopers het voor gezien.

Om elf uur 's ochtends passeren de eerste wandelaars -vooral soldaten, die traditioneel meedoen aan de mars- het parkje Valkhof, waar zich zo'n honderd mensen bevinden. Slechts drie mensen klappen af en toe als er weer een stoet voorbij snelt.

Een oudere dame met een geel petje over haar grijze haardos is een van de drie die de lopers steeds aanmoedigt. ,,Ik vind het een hele prestatie, dus waarom zou ik niet voor ze klappen?'', meent ze. Als ze een bekende onder de wandelaars ziet, roept ze die enthousiast toe en gooit ze hem een dropje toe.

Het enige geluid komt van enkele groepen militairen en scouts die liederen zingen. ,,Heeyoo captain Jack'' en ,,Links, rechts, links rechts'' klinkt het luidkeels. Zowel bij de ingang, als bij de uitgang speelt een fanfare oppeppende deuntjes, maar echt veel is er langs de looproute niet te beleven.

,,Ja, dat is inderdaad jammer'', zegt een 29-jarige wandelaarster. Alleen in de kleine dorpjes werd zij volop aangemoedigd.

Vier militairen, die even uitpuffen met een biertje, vinden het publiek ook niet erg enthousiast. Maar ach, daarom doen ze niet mee, want het gaat om het vergroten van de 'marsvaardigheid.'

Bovendien vinden ze het gezellig zo, met al die andere soldaten, waaronder ook veel buitenlandse militairen die speciaal voor de Vierdaagse naar Nederland zijn gekomen.

De internationale wandelaars zijn gemakkelijk te herkennen. Een grote Engelse vlag, soldaten met een klein Duits vlaggetje op de arm en Australiers uitgedost met een echte Crocodile Dundee-hoed.

Rond halftwee hebben de meeste soldaten de kilomers voor de dag wel gelopen. De 'gewone' deelnemers moeten nog aankomen, sommige strompelend, want ook de blaren behoren tot de Vierdaagse-folklore.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden