'Publiek laat het circus links liggen'

Clown en directeur Steyvers geeft toe dat zijn bedrijf wat foutjes in het management kent

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Voor de vertolking van de trieste clown hoeft Milko Steyvers (53) geen enkele moeite te doen. "Het valt nu niet mee om te lachen", zegt hij na afloop van zijn act in de kleedkamer. Terwijl hij wat schmink van zijn gezicht veegt laat hij daarop volgen: "Maar het publiek mogen we niet met ons probleem opzadelen, dus zetten we de lachmodus aan."

'Probleem' is misschien zacht uitgedrukt door Steyvers, die behalve clown ook directeur is van Circus Herman Renz. Het bedrijf vecht voor zijn voortbestaan, zo werd deze week bekend. Voor 7 september moet een ton aan belastingschuld worden voldaan, anders volgt het faillissement. Daarnaast is er een investeerder die zijn drie ton op korte termijn terug wil. "We hebben er nog nooit zo beroerd voorgestaan", zucht Steyvers.

Het grootste en oudste circus (1911) van Nederland is deze week neergestreken op een door de regen verzopen terrein in Bergen op Zoom. Bij de middagvoorstelling is de tent voor de helft gevuld, met kinderen en hun ouders of grootouders. "Er zijn 300 mensen, dat is niet gek. Dat komt door de negatieve publiciteit over onze financiële problemen", zegt Steyvers. Na een korte stilte: "Beetje wrang wel."

De laatste jaren heeft het publiek het circus 'volkomen links laten liggen', volgens de directeur die praktisch in het circus is geboren. Waarom? Voor gezinnen kost een middagje naar het circus al gauw 75 euro. "Dat geld hebben gezinnen vaak niet meer. Mensen hebben even geen behoefte aan amusement."

De ellende is twee jaar geleden begonnen. Het bedrijf maakte verlies, werd failliet verklaard en maakte een doorstart. Dat was te danken aan een investeerder, Steyvers wil zijn naam niet noemen, die drie ton inlegde en daarvoor in onderpand al het roerende materieel in handen kreeg: vrachtwagens, tent, woonwagens, alles.

Twee maanden geleden kreeg Steyvers via-via de vraag of hij wel wist dat zijn eigen circus te koop stond. "Het was alsof een mes in mijn rug werd gestoken. Hij had zonder overleg ons circus in de verkoop gedaan. Ik voelde me zo verraden."

Uit een rondgang op internet blijkt dat de investeerder Roland de Laak is, eigenaar van de Jumbo in Uden. Van kinds af aan was hij gek van het circus, hij hielp bij de opbouw van Circus Tony Boltini. Hij trouwde in een tent van Circus Herman Renz, zo verknocht was hij aan het bedrijf. De Laak was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

"Ik hoorde dat er Duitse interesse was. Herman en Diana zullen zich in hun graf omdraaien als die verkoop doorgaat." Herman en Diana zijn de directeur en zijn vrouw die in 1996 om het leven kwamen door koolmonoxidevergiftiging in hun woontrailer. Zij maakten het circus zo groot als het nu is met 65 man personeel en vele nationaliteiten.

Sinds die tijd is er wel wat veranderd. De roofdieren en de olifanten zijn verdwenen. Onder druk van dierenactivisten mogen straks alleen nog huisdieren optreden zoals paarden en honden. Met enige nostalgie blikt Steyvers terug op de tijd dat op het terrein kooien stonden met brullende tijgers en leeuwen. "Dat trok altijd publiek en was goede reclame." Met paarden en mini-lama's is dat iets anders.

Ook iets van vroeger: de lage kosten. Steyvers noemt een waslijst aan overheidsmaatregelen die de uitgaven hebben opgejaagd. "Er was een tijd dat we een week van tevoren naar de volgende standplaats gingen om daar reclameborden om lantaarnpalen te plaatsen. Dat mag niet meer van gemeenten. Dat moet via een professioneel bedrijf gaan en dat kost een vermogen. Niet op te brengen."

Steyvers geeft toe dat zijn circus 'misschien wat foutjes in het management' kent. Hij heeft daarom contact gelegd met ondernemer Aad Ouborg, bekend van huishoudelijk merk Princess. "Wellicht kan hij me helpen. Hij is een groot vriend van het circus. Ja, dat zijn natuurlijk ook Joop van den Ende en Henk van der Meijden. Tjonge, dat zou wat zijn, als zij mij kwamen helpen."

De nood is echter te hoog voor dagdromen. Of het doek echt op 7 september valt, is de vraag. "Geen idee hoe dat gaat. Ik ga door tot ze me aan de ketting leggen, hoor. Ik hoop dat ze me tot 3 januari de tijd geven, want mijn contracten lopen tot die dag door. Die kom ik graag na."

Bij het faillissement van twee jaar geleden hebben Steyvers en zijn vrouw hun hele hebben en houden in de zaak gezet, hun huis, woonwagen en auto. "Als dit straks fout gaat, staan we letterlijk op straat met onze koffers, moeten we naar een daklozenopvang."

Dan begint hij te lachen, bijna door zijn tranen heen. "Circus Herman Renz geeft al jaren duizenden kaarten aan voedselbanken. Straks staan we zelf in de rij bij de voedselbank voor wat eten." De clown werkt nog eens zijn make-up bij en friemelt aan zijn boord. Hij moet weer op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden