Publiek kan BKR-kunst lenen bij de artoteek

DEN HAAG (ANP) - De Stichting Kunstwegen heeft honderdduizend kunstwerken, afkomstig uit de voormalige Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) gekregen. De Stichting gaat de kunst via de kunstuitleen in omloop brengen. Het werk dat daarvoor niet geschikt is, zal aan de kunstenaar worden teruggegeven. Dat heeft de Rijksdienst Beeldende Kunst (RBK), tot voor kort belast met het beheer van de BKR-kunst, bekendgemaakt.

De Stichting Kunstwegen bestaat uit vertegenwoordigers van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, de Federatie Kunstuitleen, de Kunstenbond FNV en het ministerie van WVC. Kunstenaars zullen via advertenties op de hoogte worden gebracht. Als zij niet akkoord gaan met het uitlenen van hun werk, kunnen zij protest aantekenen.

Twee jaar geleden startte de RBK met het weggeven van BKR-werk. Het ging naar instellingen die de BKR-kunst aan de muur hadden hangen en naar non-profit-instellingen, die de kunstwerken wel wilden hebben. De schenkingsactie zette nogal wat kwaad bloed bij de kunstenaars. Het weggeven werd daarop gestaakt. Overleg met de bonden heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Stichting Kunstwegen. Over een jaar hoopt de nieuwe stichting de kunstwerken geselecteerd te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden