'Publiek debat heeft echte cijfers nodig'

Fact Club verkondigt geen mening maar verzamelt 'kale feiten'

"Waarom lezen we elke maand met hoeveel tienden van procenten de werkloosheid omhooggaat, en bijna nooit over de stijging van het aantal arbeidsongeschikten?"

Zomaar een vraag die Stefan Panhuijsen te binnen schoot toen hij zich voor zijn fact report over de arbeidsmarkt onderdompelde in de cijferbrijen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). 3,6 miljoen Nederlanders tussen de 15 en de 65 jaar werken niet, ontdekte hij, en van hen zijn er 'maar' 419.000 werkloos. Waarom horen we zelden over al die anderen?

Panhuijsen staat aan de wieg van de Fact Club, die het publieke debat naar een hoger plan wil tillen door het te voeden met feiten. Vandaag stelt de Fact Club zijn eerste daad.

Wat gaan jullie doen?
"Vandaag gaat onze website online, met daarop ons eerste rapport over de arbeidsmarkt. We hebben ons gericht op cijfers over de ontwikkeling van de beroepsbevolking - hoeveel mensen werken er, hoeveel niet, hoe lang werken ze, op wat voor contract? Die cijfers zijn nu voor alles en iedereen toegankelijk. Fact reports over de huizenmarkt en de zorg volgen snel. Die eerste verschijnt nog vóór de verkiezingen in september.

"Het debat over de arbeidsmarkt woedt overal. Op Twitter, Facebook, op blogs. Soms gaat het over verhoging van de pensioenleeftijd, dan weer over het ontslagrecht, of over de Wet Werken naar Vermogen. Wij zullen de feiten op al die plekken onder de aandacht brengen."

Wat gaan jullie feiten toevoegen?
"Dankzij social media wordt er overal gedebatteerd. Dat is mooi, maar het kan beter. Er wordt nu veel geroepen, zonder dat er feiten aan ten grondslag liggen. Wij misten een centrale plek waar die feiten te vinden zijn. Het toch is jammer dat je met een mooie, brutale mening verder komt dan met argumenten."

Jullie website biedt interactieve grafieken en staatjes. Zet het schuifje van '65 jaar' naar '67 jaar' en je ziet direct hoeveel extra werknemers dat in enig jaar oplevert. Maar meer dan cijfers geven jullie niet. Hebben bezoekers geen context nodig?
"Kale feiten brengen is juist ons doel. We geven wel steeds een toelichting, met bronnen en definities, maar het is lastig om feiten in perspectief te plaatsen zonder dat we onze onafhankelijkheid verliezen. We hopen dat de media onze rapporten oppikken. Die zijn beter gepositioneerd om voor context te zorgen.

"Toch, na eerste lezing van ons werk, bekroop ons ook het idee: so what? En wat nu? Dus hebben we vier experts gevraagd om uit het rapport te lichten wat hen opviel en wat er naar hun mening dient te veranderen. Dat is context, zonder dat het ten koste gaat van onze onafhankelijke positie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden