'Publicatie Duyvendak leidde tot bedreigingen'

(Novum) - De publicatie van de adresgegevens van topambtenaren door GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak, in 1985, heeft geleid tot bedreiging en brandstichting. Dat zegt oud-topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken George Verberg donderdag in NRC Handelsblad. Wijnand Duyvendak erkende vorige week dat hij betrokken was bij de inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Daarbij werden plannen voor nieuwe kerncentrales en adresgegevens van ambtenaren gestolen. Die plannen en de adresgegevens werden daarna door Duyvendak gepubliceerd in het krakersblad Bluf! Bij de gegevens stond de oproep de rust van de ambtenaren te verstoren.

Ook de adresgegevens van Verberg, destijds directeur-generaal Energie, stonden in de publicatie. In de weken na het verschijnen van het krakersblad werden brandende lappen stof bij Verberg door de brievenbus gegooid. Ook ontving hij meerdere malen dreigtelefoontjes.

Duyvendak laat donderdag weten spijt te hebben, vooral van de publicatie van de gegevens en heeft zijn excuses aan Verberg aangeboden. Duyvendak zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de bedreigingen tegen de topambtenaar. "De overlast en bedreiging die de heer Verberg en zijn gezin hebben ervaren, vind ik afschuwelijk en ik verwijt het mijzelf als de publicatie van de adressen door Bluf! hieraan heeft bijgedragen."

Verberg heeft woensdagavond positief gereageerd op een uitnodiging van Duyvendak om te komen praten, laat de GroenLinkser via een contactpersoon weten. "Dat biedt kans op verantwoording en verwerking. We zullen elkaar snel uitgebreid spreken." Duyvendak zegt niets van een in benzine gedrenkte doek te weten. "Ik heb dat niet gedaan, ik kan me niet herinneren hier ooit eerder van gehoord te hebben. Ik keur het in ieder geval ten stelligste af."

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) neemt de nieuwe feiten rondom Duyvendak hoog op. "Het bedreigen van mensen die hun functie uitoefenen, is ontoelaatbaar. De feiten zijn inmiddels verjaard, maar de emoties van de mensen die het betrof, verjaren niet", liet Van der Hoeven donderdag weten. De minister wilde niet ingaan op de vraag of Duyvendak nog als Kamerlid kan functioneren. "Het is aan zijn partij en aan de Tweede Kamer om daarover te oordelen." In Bluf! werd ook opgeroepen in actie te komen tegen bedrijven die positief tegenover kerncentrales stonden, schrijft weekblad Nieuwe Revu donderdag. Die oproep zou op 15 juli 1985 hebben geleid tot brandstichting bij het bedrijf Nucon aan de Weesperzijde in Amsterdam. Dat bedrijf zou kweekreactoren voor Kalkar hebben medegeproduceerd en een belangrijke rol bij de promotie van kernenergie hebben gespeeld.

De aanslag werd volgens het weekblad in Bluf! opgeëist door 'de neven en nichten van Jhr. Mr. De Braauw'. De actiegroep die in juni inbrak in het ministerie van Economische Zaken noemde zich 'De Wraak van Jhr. Mr. De Braauw'. In hoeverre Duyvendak bij de brandstichting was betrokken, is onduidelijk, aldus Nieuwe Revu. Duyvendak was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden